Ida Auken: Sommer er en fredstid

Ida Auken sniger sig ned i Bibliotekshaven ved siden af Christiansborg, så tit hun kan slippe afsted med det. Her kan hun nyde solen, selvom Folketinget ikke er gået på ferie endnu.

Ida Auken sidder altid på den samme bænk i Bibliotekshaven. Egentlig er det mest af vane, men herfra har hun god udsigt over haven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et rislende springvand og en bænk i solen. Ida Auken bruger tit Bibliotekshaven, der ligger lige ved siden af Christiansborg, til at tage en pause fra det hektiske liv på Borgen.

Hun sætter sig altid på den samme bænk lige ved siden af indgangen med en varm kop kaffe og udsyn til Det Kongelige Bibliotek. Her læser hun sine dokumenter, når bare vejret er til det – eller samler sig efter politiske begivenheder. 

Det Kongelige Biblioteks Have eller bare Bibliotekshaven er en lille halvhemmelig have i det mest centrale København. Adressen er Søren Kierkegaards Plads, og den danske filosof og teolog er også repræsenteret i form af en statue.

»Søren Kirkegaard er en af mine personlige helte, jeg er jo også teolog af uddannelse. Selv om jeg aldrig har kunnet forlige mig med hans livspessimisme,« fortæller Ida Auken.

I haven finder man i dette øjeblik en børnefamilie med en bold, en mand fordybet i sin bog og en guidet turistgruppe af italienere.

»På et tidspunkt sad jeg herinde, og så var der en guide, der fortalte en gruppe koreanske turister, at jeg var tidligere miljøminister. Så løb hele flokken hen og krammede mig. Da jeg så bagefter tog min cykel, syntes de også, at det var helt fantastisk. Så kom de løbende og skulle kramme igen. Det endte med at tage et kvarter,« husker Ida Auken grinende.

Bibliotekshaven

Når ikke turisterne flokkes om hende, finder Ida Auken ro i den rislende meditative lyd af vandets rislen omgivet af havens røde roser.

»Jeg har rykket rigtig mange møder herned i Bibliotekshaven. Man kan godt sige, at det er mit andet kontor,« siger Ida Auken, som har fået lidt mere tid til at snige sig ned til sin sommeroase, efter hun har videregivet posten som miljøminister.

Et af de møder, der blev rykket ned i Bibliotekshaven, var med iværksætteren Vigga Svensson, som grundlagde børnetøjsmærket Katvig.

Hun fortalte om sit nye koncept Vigga, hvor forældre via en abonnementsordning altid har børnetøj i den rette størrelse, men som leveres tilbage efter brug og på den måde sparer penge og ressourcer på tøj, som børnene alligevel ikke kan passe ret længe ad gangen.

Det var en tankegang, der stemte godt overens med den tidligere miljøministers. Ideen fik Miljøministeriets CSR Environment- pris i 2013.

Sommer er lig med ferietid

Sommeren betyder frihed for Ida Auken. Når hele Folketinget går på ferie, sænker roen sig.

»Sommeren er lidt en fredstid. Det er som om, hele Danmark trækker vejret. Det er også en politisk fredstid, hvor politikerne giver hinanden ro og plads. Lidt ligesom når julefreden sænker sig,« forklarer Ida Auken.

Egentlig kan hun bedst lide forsommeren, for der har man det hele foran sig. Jordbær, solskinstimer og koldskål venter alt sammen forude. Og så er en af sommerens glæder, når Tour de France skydes igang.

»Jeg går rigtig meget op i Tour de France, og det har været et gennemgående tema for mine somre de sidste mange år. Jeg har også været nede og se det to gange både i Paris og i Albi i Sydfrankrig. Jeg elsker, når Tour de France starter, for det markerer samtidig, at vi har hele sommeren at se frem til. Til gengæld kan jeg godt blive lidt trist, når cykelløbet slutter, for det betyder jo, at sommeren lakker mod enden,« siger Ida Auken.

Både hun og hendes mand, Bent Meier Sørensen, er entusiastiske omkring det franske cykelløb. Faktisk så meget, at de på en ferie til USA frivilligt stod op klokken fem om morgenen for at streame tv-transmissionen live på små computerskærme.

Elsker sin have

Ida Auken og Bent Meier Sørensen bor i et hus på Frederiksberg i nærheden af Lindevangsparken. Og livet som husejer har givet Ida Auken nogle nye interesser.

»Før i tiden kunne jeg slet ikke forstå, at folk kunne gå så meget op i deres have. Nu er det bedste jeg ved at stå med fingrene i en pose jord,« siger Ida Auken.

Om sommeren skal der også være tid til venner og gode fester i huset på Frederiksberg.

»Vi fylder huset med gæster, så snart der er bare lidt overskud til det. Også nogle gange, når der ikke er,« smiler Ida Auken.