Tintins rejse til Congo skal i retten

Belgierens Hergés udødelige tegneseriefigur Tintins rejse til Congo skal dømmes bort fra bibliotekers hylder.

En advokat for forlæggeren mener, at et forbud mod "Tintin i Congo" vil svare til en "bogbrænding". Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN PIRLET

En menneskerettighedsgruppe opfordrer en belgisk domstol til at få fjernet det populære tegneseriealbum "Tintin i Congo" fra bibliotekernes hylder. Gruppen siger, at albummet afspejler racisme og understøtter et klichéfyldt billede af Afrika.

Congoleseren Bienvenu Mbutu Modondo, som var den første, der bragte sagen for retten, og en antiracistisk sammenslutning kræver, at retten forbyder den belgiske tegneseriekunstner Hergés album fra 1931 eller udstyrer det med en advarselsmærkat.

- Det er ikke Hergé, vi trækker i retten, men den racisme, der var indgroet i folks bevidsthed på det tidspunkt, sagde Ahmed L'hedim, der er advokat for Momondo og Repræsentanterne Råd for Sortes Sammenslutninger, i retten ifølge nyhedsbureauet Belga.

Flyt Tintin til voksenafdelingen

Sagsøgerne siger, at albummet med den frygtløse journalist og hans hund Terry i Belgisk Congo, det nuværende DR Congo, mindst skulle flyttes hen til bibliotekernes voksenafdelinger.

Sandrine Carneroli, der er advokat for forlæggeren Casterman et Moulinsart, har forsøgt at få sagen afvist, fordi den ikke hører hjemme i en civil ret, men i en sø- og handelsret "fordi, der er tale om at forbyde salget".

Lig bogafbrænding

En anden advokat for forlæggeren sagde ved et tidligere retsmøde i maj, at et forbud ville svare til en "bogbrænding".

Næste retsmøde er berammet til 8. december, og der ventes dom i sagen inden for et par måneder.

Historien fra 1931 om Tintins rejse til den tidligere belgiske koloni er kontroversiel på grund af dens skildring af kolonialisme og afrikanerne, ligesom dyremishandling også forekommer i albummet.

Den belgiske tegner Hergé, hvis rigtige navn var Georges Prosper Rémi, retfærdiggjorde albummet med at sige, at det bare var et spejlbillede af datidens naive syn. Nogle af scenerne er blevet revideret i senere udgaver.

/ritzau/AFP