Fem stjerner: Intelligente, uudryddelige og velsmagende

Svampenes forunderlige liv belyses utroligt underholdende i ny bog af biolgen Merlin Sheldrake.

Den her svamp på godt 20 kilo blev fundet i Mexico for 13 år siden - men mycelierne under jorden er stadig rigtig meget større. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frontera Sur School
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er hverken fugl eller fisk. De er hverken planter eller dyr. De er hverken rigtig levende eller rigtig døde.

»Svampenes forunderlige liv« af Merlin Sheldrake fortæller den utrolige historie om en lille livsform med tråde til stort set alt i verden.

Mange vil kende forfatterens far – biologen Rupert Sheldrake – for nogle kontroversielle bøger om parapsykologi og for hans syn på alt liv som forbundet i et netværk: Vi går efter hans opfattelse rundt med erfaringer fra alle vores forfædre og kan endnu i dag ane kommende naturkatastrofer og familiemedlemmers død.

En pænt stor trøffel af den hvide og dermed hundedyre slags - fundet i Torino for et par år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO BERTORELLO.

Sønnen er ung biolog med flair for alt fra fermentering til funk på klaveret. Hans første udgivelse handler om svampe i alle afskygninger og dermed om noget helt andet. Eller hvad?

Ukendt land

Jorden har mindst to millioner svampearter og muligvis rigtig mange flere. Skovbundens kendte paddehatte udgør kun toppen af en kæmpe familie. Lav og mug optager for eksempel op mod otte procent af Jordens overflade og dermed et større areal end alle regnskove til sammen.

Man finder svampe til lands, til vands og i luften – plus inde i nogle af klodens hårdeste sten og muligvis endda i det ydre rum. Og hvad Merlin Sheldrake især vil fortælle os: Svampene er faktisk slet ikke vækster »på« andre ting. De ligger dybt indlejret i stort set alle livsformer og ligner selve forudsætningen for vores eksistens.

Rød fluesvamp er både euforiserende og giftig - og meget genkendelig i landskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIEN MEYER.

Klodens planter kom på land for millioner af år siden og udviklede deres rødder med svampenes lange tråde som værktøj, og ni ud af ti planter arbejder stadig sammen med svampe og høster ad den vej vigtige næringsstoffer fra jorden, langt uden for rodnettets egen rækkevidde.

Svampene selv er som regel usynlige for os. De flercellede arter bygges op af hyfer og dermed af tråde på en tusindedel af et hårs tykkelse. Alle hyfer tilsammen, med deres lynhurtige vækst, ville efter en million år kunne nå rundt om hele det synlige univers – hvis de altså ikke gik til grunde igen lige så hurtigt.

En fossileret svamp fundet på sydafrikansk grund i et 2,4 millioner år gammelt stykke lava. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN BENGTSON.

Trådene danner i fællesskab et såkaldt mycelium og skyder sommetider paddehatte op af hensyn til formeringen. Vi skal med andre ord se den alt for billige champignon i æsken nede fra supermarkedet som en art kønsorgan. For nettet nede under svampenes spiselige del er faktisk den egentlige organisme og i nogle tilfælde flere hundrede år gammelt eller mere.

En endnu levende svamp i Oregons dybe skove har op mod 9.000 år på bagen og ses som klodens ældste og største organisme overhovedet.

Nogle af arterne hører samtidig til klodens tidligst kendte livsformer: Lav har altid fundet vej til selv de mest umulige steder og klarede sig glimrende allerede i Jordens unge år. Man har bestrålet lav med op til 12.000 gange den dødelige dosis for mennesker og ikke fundet væsenerne specielt påvirkede.

Produktionen af roquefort inkluderer tilsætning af bare 40 milliliter penicillium roqueforti til et kar på hele 5.000 liter fåremælk. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL PAVANI.

Forskerne kunne faktisk knap nok slå organismen ihjel. Dosis var ellers tre gange højere end den krævede dosis ved sterilisering af fødevarer. Klodens svampe ligner derfor også en meget farlig fjende og kunne for eksempel snart udrydde den vigtigste sort bananer.

Og de rigtig sjove

Politiet kan heller ikke komme misbruget af de populære vækster til livs.

Merlin Sheldrake selv har flere erfaringer med sjove svampe og taler ikke uden varme om dem. Han tygger dem selvfølgelig altid med strengt videnskabelige briller på og altid i selskab med sygeplejersker. Selvfølgelig da. Forfatteren indtog en overgang LSD klokken 9 hver morgen og havde svaret på alt i verden få timer senere.

Nogle svampe har psykedeliske virkninger ved indtagelse og er derfor meget værdsat i visse kredse - men også interessant inden for medicinen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Navngivne forhandlere i London kunne indtil for nylig lange hele 100 kilo friske psilocybinsvampe over disken hver eneste uge – eller nok til omkring 25.000 svar på livets gåder.

Afhængighed af trøfler kan være en mindst lige så stor udfordring. De lækre bolde vokser på helt uforudsigelige steder og koster op til 30.000 kroner kiloet. Samlerne på italiensk jord er sommetider bevæbnede til tænderne og altid klar til kamp for familiens hemmelighed. Og de søde bedstemødre med deres farvestrålende tørklæder og friske svampe i kurven forgifter ikke sjældent hinandens hunde!

Videnskaben har i øvrigt aldrig fundet den helt forkromede forklaring på trøflernes høje stjerne hos gourmeter til alle tider: Man så i mange år det store indhold af androstenol som vigtig for trøflens popularitet, grise kommer nemlig i brunst under indflydelse af præcis det hormon og blev længe benyttet som opsnusere. Et meget omtalt forsøg har bare afkræftet den hypotese – simpelthen fordi dyrene gik direkte efter den ægte vare og altså ikke efter den kunstige androstenol.

Grise er stadig i anvendelse som opsnusere af trøffewl på fransk jord - også selv om man faktisk ikke forstår dyrets smag for den kostbare svamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI.

Svampene selv får kulhydrater og andre næringsstoffer ud af deres samarbejde med planterne. Det tætte forhold med gensidig udveksling af næringsstoffer bringer økonomen Thomas Pikettys berømte tanker om formue-ulighed på banen: Hvis man nægter en svamp adgang til nok fosfor, sender den trængte plante flere kulhydrater ned til sin snylter, hvorfor priserne i selv et økosystem faktisk er reguleret af udbud og efterspørgsel.

Kendsgerninger af den slags er meget karakteristiske for Merlin Sheldrakes bog. Han finder hele tiden træk af svampenes liv genspejlet eller måske gentaget i vores egen tilværelse. Biologer kan se svampenes symbioser fra mange vinkler og herunder dyrke faget på enten en »venstreorienteret« eller en »højreorienteret« måde.

En meget smuk gruppe af arten porcelænshat fra Rügen i det nordlige Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS BUTTNER.

Forfatteren er endda optaget af svampes mulige intelligens! Læseren kan sagtens tænke »åh, nej – så gik der alligevel Rupert Sheldrake i den«. Men sønnen forlader aldrig biologiens sikre grund og begiver sig aldrig ud på åndede overdrev. Han kan for eksempel ikke snuppe rygtet om planters »skrig« som advarsel til andre planter i menneskers nærhed, det er simpelthen noget vrøvl, skriver han.

Fugtig elskov

Spørgsmålet om svampenes intelligens skal til gengæld tages alvorligt. Begrebet intelligens er nu engang en sammentrækning af det latinske »inter« og »legere« og betyder altså »at vælge mellem« noget. Mange svampe virker rent faktisk ubegribeligt bevidste om deres vilkår og somme tider endda målrettede i menneskelig forstand:

Prisen på selv sorte trøfler er meget høj og har udløst stor konkurrence på markedet - med den kinesiske udgave som billigste alternativ. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK BERNARD.

En bestemt art kan for eksempel programmere myrer til vandringer op i nøjagtig 25 centimeters højde og derefter slå dyrene ihjel. En skimmelsvamp som neurospora crassa kan endda finde vej gennem indviklede labyrinter helt uden problemer og er derfor også blevet overordentlig spændende for udviklere af software og teknologi generelt.

Organismerne med de velsmagende kønsorganer og ældgamle mycelier af tynde hyfer virker simpelthen vidende om behov alle steder i det gigantiske økosystem –hvorfor Sheldrake så alligevel ser klodens livsformer forbundet i et netværk med »Wood Wide Web« som kælenavn.

Man er utrolig godt underholdt af »Svampenes forunderlige liv« og dens flere end 100 siders noter. Spændende nyt om øl fascinerer om kap med fermentering i køkkenet og fortællingen om Alexander Flemings opdagelse af muggen penicillium rubens’ egenskaber. Eller som Merlin Sheldrake citerer den persiske nationaldigter Hafez for:

»Der gives øjeblikke af fugtig elskov, hvor himlen misunder os, hvad vi på Jorden kan.«

 

Svampenes forunderlige liv

Forfatter: Merlin Sheldrake.  Sider: 411.  Pris: 299,95 kroner. Forlag: Gyldendal.