Amerikanske lønmodtagere har ikke arbejdet mindre produktivt i 75 år

Det mest massive fald i amerikanske lønmodtageres produktivitet siden 1947 er indtruffet – det kan der være flere grunde til.

Amerikanernes produktivitet i forbindelse med jobbet har ikke været lavere i 75 år – det vækker bekymring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er en af dem, der under covid-19-pandemien blev træt af arbejde hjemme, er du ikke den eneste.

For det er ikke udelukkende positivt, at vi er rykket tilbage på kontoret.

I hvert fald ikke, hvis vi kigger over Atlanten.

I første halvdel af året er produktiviteten i USA – målt på hvor meget en medarbejder producerer på en time – faldet markant og med en hastighed, der ikke er set siden 1947.

Det skriver The Washington Post på baggrund af data fra Bureau of Labor Statistics.

Og det giver anledning til forvirring, for produktiviteten blev skruet op, da vi pludselig skulle arbejde hjemme, og derfor spredtes et håb: Kunne pandemien udløse en langsigtet vækst? Det var i hvert fald, hvad en række amerikanske økonomer spåede ifølge The Washington Post.

»Quiet Quitting«

Den amerikanske økonom og tidligere finansminister Lawrence Summer siger til The Washington Post, at det er svært at vide, hvad faldet i produktiviteten skyldes, men at fænomenet »Quiet Quitting« kan spille en rolle.

Fænomenet, der har spredt sig til sociale medier som LinkedIn og TikTok, opfordrer ansatte til ikke at gøre mere, end hvad de bliver betalt for. Kort fortalt handler det om at slukke telefonen, når man har fri og ikke tjekke sin arbejdsmail.

Antropolog Dennis Nørmark peger på, at der er en særlig grund til, at tendensen er i fremgang netop nu.

»Under den globale pandemi var mange hjemsendte og fik en anden erfaring end den, de ellers havde haft, om at arbejdslivet er det eneste her i verden. Rigtig mange nød situationen og at være sammen med deres børn, så vi fik sat arbejdslivet lidt i relief,« sagde han til Berlingske i august.

Intet entydigt svar

Produktiviteten er høj i produktionsvirksomheder, men det er ikke tilfældet i andre dele af den private sektor i USA, lyder det fra økonomiprofessor ved Dartmouth College Diego Comin.

Og det kommer bag på ham:

»Det er mærkeligt,« siger han, og fortsætter:

»Dataene er meget mærkelige de seneste par kvartaler på så mange måder. Det er svært overhovedet at fortælle en sammenhængende historie,« siger Diego Comin til The Washington Post.

Flere arbejdsgivere er begyndt at bruge teknologi til at spore medarbejderaktiviteten.

Når produktiviteten aftager, aftager også den økonomiske vækst, og det bekymrer især økonomer og arbejdsgivere på et tidspunkt, hvor en recession ikke er fremmed, og hvor medarbejdere ikke hænger på træerne.

En del af forklaringen på den lave produktivitet kan også være, at lønmodtagerne har gode kort på hånden i en tid med mangel på arbejdskraft.

Virksomheder mister dygtige medarbejdere til mere velbetalte job med mere fleksibilitet, og det er dyrt og tidkrævende at erstatte medarbejdere, lyder det fra økonom Sinem Buber. Og netop manglen på arbejdskraft kan medføre, at lønmodtagerne sløser, fordi de ved, at de er i høj kurs og svære at erstatte.

Dette års produktivitetsfald i USA kommer efter et ganske stærkt 2021, hvor lønmodtagernes produktivitet steg med 4,3 procent i første kvartal.