Københavnerne har talt: Det smukkeste hus ligger på Grønttorvet i Valby

Københavns Kommune kårer hvert år byens smukkeste byggerier, bymiljø og anlæg. I år vandt Amaryllis Hus Publikumsprisen.

Amaryllis Hus vandt Publikumsprisen som Københavns pæneste bygning.  Huset er designet af arkitekterne Mangor og Nagel og tegnestuen LOKAL. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Kristian Lildholdt Hansen

Spadserer man en tur gennem Københavns gader, vil man støde på en lang perlerække af smukke nye byggerier gennem byens rum. Men den smukkeste bygning er Amaryllis Hus – i hvert fald hvis man spørger københavnerne.

Det blev slået fast, da Københavns Kommune onsdag uddelte Publikumsprisen, som gives for anden gang. Her løb Amaryllis Hus på Grønttorvet i Valby med sejren. Huset er designet af arkitekterne Mangor og Nagel og Tegnestuen LOKAL.

Publikumsprisen blev uddelt i forbindelse med Københavns Kommunes bygningspræmiering, der fandt sted i Festsalen på Københavns Rådhus.

Københavnerne har siden den 6. marts haft mulighed for at indstille deres yndlingsbyggeri til prisen, og i alt er der blevet afgivet 3.086 stemmer. Det er væsentligt flere stemmer end sidste år, hvor 2.098 københavnere deltog i afstemningen, som resulterede i, at Axel Tower løb med sejren. Prisen har altså fået en tilslutning på små tusinde flere stemmer end sidste år, hvor den blev uddelt for første gang.

»Prisen er en rigtig fin tilføjelse til kommunens mangeårige tradition for at præmiere smukt byggeri,« siger medlem af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg Jonas Bjørn Jensen (S), der stod for at uddele præmieringerne.

Herman K var ét af de nominerede byggerier, som også gik sejrrigt fra prisuddelingen i onsdags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brøchner Hotels.

Seks byggerier blev hædret

Selvom publikumsprisen kun uddeles for anden gang, så har Københavns Kommune en lang tradition for at hylde byens smukke byggerier, bymiljø og anlæg. Det har man nemlig gjort i over hundrede år, og den første bygningspræmiering fandt sted i 1902.

Præmieringererne er i følge Københavns Kommune tænkt som en hæder til arkitekten, og formålet med prisuddelingen er også at støtte op om bygninger og bymiljøer, som er til gavn og glæde for Københavns borgere. Derfor lægges der også vægt på, at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Amaryllis Hus var dog ikke blot københavnernes favorit, for bygningen modtog også præmieringer fra Københavns Kommune sammen med fem andre byggerier: Hotel Herman K, Kulturtårnet, Noma, Kalvebod Fælled Skole og Dortheavej.

I alt var otte projekter nomineret, hvoraf seks endte med at blive præmieret. Alle nominerede var udvalgt af Teknik- og Miljøforvaltningen. Udvælgelsen fandt sted blandt mere end 2.500 projekter, som har fået ibrugtagningstilladelse eller midlertidig ibrugtagningstilladelse mellem den 1. januar 2017 og den 1. juli 2018.

Ud over Publikumsprisen, som københavnerne stemte om, var det et bedømmelsesudvalg, som besluttede, hvilke projekter der ellers skulle hædres.

Knippelsbro blev også hædret onsdag i Festsalen på Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Borberg Thomas Borberg.

Udvalget bestod i år af:

  • Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune
  • Nicolai Bo Andersen og Rosa Siri Lund, sagkyndige udpeget af Akademisk Arkitektforening
  • Lisa Sørensen, sagkyndig udpeget af IDA/Ingeniørforeningen Danmark
  • Tina Saaby, forhenværende stadsarkitekt, Teknik- og Miljøforvaltningen
  • Mette Haugaard Jeppesen, arkitekt, Teknik- og Miljøforvaltningen