Karl Marx' gravmonument udsat for hærværk: »Det vil aldrig blive det samme igen«

En eller flere gerningsmænd har smadret en gammel marmorplade, der i 1954 blev en del af Karl Marx' nuværende gravmonument.

 Karl Marx og hans families gravmonument efter hærværket. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA AKMEN

136 år efter sin død er en af verdens mest indflydelsesrige tænkere, Karl Marx, blevet udsat for et  voldsomt, posthumt overgreb. Det skriver The Guardian.

Hans gravmonument i Highgate Cemetery, London er blevet vandaliseret i noget, der ligner et målrettet angreb med en hammer, og gravmonumentet vil »aldrig blive det samme igen«, siger Ian Dungawell, der er chef for The Friends of Highgate Cemetery Trust.

Gerningsmanden eller gerningsmændene smadrede en marmorplade, der stammede fra Karl Marxs oprindelige grav fra 1883, og som i 1954 blev en del af det nuværende gravmonument, der hvert år besøges af i titusindvis af mennesker.

Karl Marx, der blev født i  Tyskland i 1818, var manden bag så verdenshistorisk indflydelsesrige udgivelser som »Kapitalen« og »Det kommunistiske manifest«. Som ophavsmand til marxismen er han også en af de mest omstridte skikkelser i historien, men uanset hvad, så er der er, ifølge Ian Dungawell, tale om en  »i særklasse uartikuleret form for politisk kommentar.«

»Lige meget, hvad man ellers måtte tænke om Marx' tænkning, er det en forfærdelig ting at gøre. På det menneskelige plan er der tale om hans hustrus, han egen og nogle af hans familiemedlemmer gravsted,« tilføjer Ian Dungawell. Han siger også, at hvis det er »en rabiat anti-marxist, der har gjort det her«, så burde vedkommende »forsøge at ændre folks holdninger i stedet for bare at smadre et monument.«

»Det her vil ikke på nogen måde gavne den anti-marxistiske sag,« siger Ian Dungawell.

Ingen andre gravmonumenter på Highgate Cemetery skal have lidt overlast.

I en officiel udtalelse siger britisk politi, at »de foreløbige undersøgelser er færdige«, og af »efterforskningen er blevet indstillet«.

I udtalelsen tilføjes det, at »hvis der kommer flere oplysninger, vil vi genoptage efterforskningen.«