Her er Umut Sakaryas opskrift til vilde svampe: Forkæl dem med fløde, gåselever og vilde bær

Skovene bugner med vilde svampe, og dem kan man passende indtage som svampetoast, foreslår Umut Sakarya, der er kok og ejer af Guldkroen.

Umut Sakarya, kok og ejer af restauranterne Guldkroen og Guldgrillen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er »ekstremt« mange karljohansvampe i de danske skove, og derudover kan man også finde blandt andre brunstokkede rørhatte, tragtkantareller, pigsvampe og trompetsvampe. Det siger den professionelle svampe- og urtesamler Thomas Laursen til Berlingske.

Men når man så har været på sin svampesamletur – og har sikret sig, at man ikke har fået noget giftigt med hjem – så skal man selvfølgelig have styr på, hvordan man laver dem.

Derfor har Berlingske allieret sig med Umut Sakarya, køkkenchef og ejer af restauranten Guldkroen og luksusgrillbaren Guldgrillen, som her giver dig sin bedste opskrift til de svampe, du har fundet. Han lavede selv opskriften i Sverige efter en vellykket tur på svampejagt.

»Hvis man selv har plukket svampe, skal man også omringe de svampe med råvarer på samme niveau. Det kan man i hvert fald sige om denne her opskrift. De bliver forkælet med læskende smør og fløde, og skal gerne ligge på noget ordentligt bagværk,« siger Umut Sakarya, som nogle måske fra diverse medieoptrædender i blandt andet »Masterchef«, som han vandt, »Vild med Dans« og »Over Atlanten«.

Umut Sakarya siger, at selvom opskriften kan læses som lidt tung, så er der også syrligt modspil fra skovsyren og fra de vilde urter og vilde bær, som kan findes i naturen lige nu.

Sådan ser den færdige ret ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto/Umut Sakarya.

Svampetoast med stegt gåselever, vilde bær og skovsyre

Ingredienser

4 skiver surdejsbrød

800 g vilde svampe

2 bananskalotteløg

2 dl hvidvin

1 fed hvidløg

0,5 l fløde 50 %

100 g smør

2 kviste timian

1 laurbærblad

Sort peber

Salt

Pynt:

Vilde bær

Vilde urter

Skovsyre

Stegt gåselever

Tilberedning

Svampene på panden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto/Umut Sakarya.

  1. Rens og skær dine svampe i passende stykker, pil løgene og hak dem fint.
  2. Varm en stor pande op og sautér dine svampe i smør sammen med løgene. Lad svampene få en flot stegeskorpe.
  3. Kom hvidvin på svampene og lad alkoholen dampe af.
  4. Knus eller hak hvidløgsfedet og kom det på panden med laurbærbladet, timianen og masser af groftkværnet, sort peber.

  5. Kom fløden på og lad det hele koge ind til en cremet konsistens. Smag til med salt og peber.

  6. Steg gåseleveren på en anden pande.
  7. Rist surdejsbrødet på begge sider i lidt smør på en pande, indtil det er sprødt og gyldent.
  8. Byg herefter din toast, med brødet nederst, dernæst svampene, så den stegte gåseleveren og øverst pyntes med vilde bær og skovsyre.

Man kan udelade gåseleveren og »nøjes« med de stegte svampe med vilde bær og urter, hvis man er vegetar eller ikke lige har gåselever i nærheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto/Umut Sakarya.