Er dit barn klar til et betalingskort?

Børn helt ned til syv år kan få et såkaldt lommepengekort. Få gode råd til, hvordan du lærer ungerne, hvad penge er værd også uden penge i hånden.

Arkivfoto: Som de første skolelever i Norden får børnene på fire skoler i Århus nu et særligt betalingskort, så de slipper for at have kontanter med i skole til kantinebesøg. Her er det elever fra Risskov Skole der prøvekører ordningen tordsdag d. 9 september 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være svært at hoste lommepenge op til ungerne, hvis du aldrig selv har kontanter på dig.

Det problem forsøges nu løst, ved at flere store banker står klar med betalingskort til børn ned til syv år. Altså kort, som både kan hæve i pengeautomater og bruges i butikker.

»Tidligere skulle man være 13 for at få betalingskort, men der er sket meget rent teknologisk, så vi mener godt, at det kan gøres forsvarligt for børn under 13 også,« siger Troels Holmberg, seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk.

De teknologiske fremskridt er blandt andet, at forældrene kan begrænse beløbet på den enkelte betaling, indstille kortet, så det ikke kan bruges online eller via apps, og så kan man bestille en push-besked, som gør opmærksom på, hver gang kortet bliver brugt.

Muligheden for at overvåge, så man sikrer trygge ramme for sit barn, er vigtig. Men man bør stadig overveje, om ens barn er ansvaret voksent, mener han.

»Er barnet parat til at forstå, at man skal skjule sin pinkode og ikke må sige det til andre? Og kan man gøre dem forståeligt, at hvis kortet forsvinder, så skal man sige det til sine forældre med det samme?,« spørger Troels Holmberg.

Indehaver af forældreportalen nordicparenting.dk Sofie Münster peger på visse udfordringer ved at lade sit barn få et betalingskort i stedet for rede penge i hånden.

»Med kontanter kan man se, hvor mange penge man har i sparegrisen, man kan købe noget og opleve, at så har man færre penge tilbage. Derfor er fysiske penge en hjælp til at forstå pengenes abstrakte værdi. Uden kontanter bliver det endnu mere uhåndgribeligt at forstå penge,« vurderer hun.

Dermed ikke sagt at forældrene ikke kan tiltro et barn et betalingskort, men så skal man tale endnu mere om, hvad penge er, og hvordan de skal bruges. Hele idéen med lommepenge er, at børn skal lære at spare op, de skal lære at få pengene til at slå til, og de skal tage stilling til eget forbrug - altså hvad de vil bruge penge på, og hvad der er vigtigt for dem.

Og uanset om der bruges kontanter eller kort, skal man som forælder forvente, at barnet nogle gange kommer til at bruge sine penge dumt eller for hurtigt.

»Børn kan ikke lære at styre økonomien fornuftigt uden at øve sig og fejle først. Men det er bedre, at de fejler som otteårige og så ikke har råd til en is, end som 18-årige og så ikke har råd til telefonregningen,« forklarer Sofie Münster.

Vælger man et betalingskort til barnet, så kan forældrene fortsat styre flere ting. Eksempelvis om det kun er forældrene, der må overføre penge til kortet, eller om barnet også selv må rykke fra en opsparing eller børnekonto.

Man kan også lave regler for, om barnet hele tiden skal have kortet med sig, eller kun skal have kortet med hvis turen går i biografen, i centeret eller lignende.

»Det er sindssygt vigtigt, at man er klar i mælet om, hvornår man får penge på kortet og hvor meget. Man skal også aftale med barnet, hvad de her penge må bruges til, og hvad konsekvensen er, hvis man kommer til at bruge dem alle sammen for hurtigt eller forkert,« forklarer Sofie Münster.

Hun anbefaler at sætte ord på, hvor stor en del af kortets lommepenge der må gå til slik og is og tydeligt aftale med barnet, at hvis alle pengene ryger på snolder, så vil man eksempelvis få færre penge i næste uge.

Ligeledes at hvis pengene bliver brugt for hurtigt, så dukker der ikke flere op før næste lommepengedag. Og så må man stå fast som forælder, ellers lærer børnene ikke, hvad pengene er værd.

/ritzau/FOKUS