Britisk reality-program vil have deltagere til at spise deres kæledyr

I et nyt realityprogram får familier valget mellem at blive vegetarer eller spise et dyr, de har haft boende i tre uger.

I et kommende britisk realityprogram skal familier beslutte sig for, om de vil slagte og spise en gris, et lam eller en kylling, som de har haft boende i tre uger som kæledyr. I modsat fald har de skrevet under på, at de vil blive vegetarer. Arkivfoto: Ernst van Norde Fold sammen
Læs mere

Vil du spise dit kæledyr eller vil du foretrække at blive vegetar?

Det er dilemmaet, som præsenteres for fire familier, der medvirker i et nyt engelsk realityprogram med den uoversættelige engelske titel »Meat the Family«. I hver episode af programmet skal en familie passe et husdyr i tre uger, hvorefter de får valget mellem at spise dyret eller forsage al fremtidig kødspisning som vegetarer.

Blandt de dyr, som familierne skal lære at kende, er en pattegris, et lam, en kylling og en kalv. Programmet blev præsenteret sidste måned på den sydfranske TV-festival Mipcom og bliver produceret af britiske Channel 4.

Intentionen med programmet er at sætte fokus på de etiske dilemmaer forbundet med at spise kød samt at udfordre opfattelsen af, hvorfor nogle dyr bliver en del af familien, og andre ender på spisebordet, siger en talsmand for Channel 4.

Programmet bygger også på nye undersøgelser af dyrs adfærd og intelligens, undersøger dyrehold i industriel skala i det moderne landbrug og ser tillige på kødindustriens miljøpåvirkning.

»Kød bliver det næste tabu,« siger den engelske TV-kommentator Virginia Mouseler til avisen The Guardian.

Danske vegetarer er positive

I Danmark udtrykker formanden for Danmarks Veganske Forening, Peter Steffensen, sympati for programmets idé.

»Vi har efterhånden reduceret dyr som grise og kalve til produktionsenheder, men her får seerne jo lov til at se dem i øjnene og opleve dem som levende, følende individuelle væsener,« siger han til DR.

DR har også talt med den kendte TV-kok Umut Sakarya, der er landskendt for de flæskesandwiches, han serverer i sin restaurant Guldkroen.

»Jeg tror, det bliver en stor succes, fordi de sætter fokus på vores kødforbrug, og det er jo meget oppe i tiden. Men jeg tror nu ikke, at det får folk til at stoppe med at spise kød,« siger Umut Sakarya til DR.

Han har selv slagtet kyllinger og oplevet, hvilken forskel det gør for madoplevelsen.

»Selv om man måske gerne vil være en drengerøv og sige »hey, jeg gør det bare, for jeg elsker kød!«, tror jeg, at man bliver i tvivl, når man står med en lille, sød gris. Det er slet ikke så nemt, som man skulle tro,« siger han til DR.

Programmet begynder på Channel 4 til næste år.