Gastronaut: »Hvis man er veganer eller vegetar, hvorfor skal man så overhovedet spise noget, der ligner fars? Og vegansk ost!?«

AOK har stillet madskribenten og bloggeren Mira Arkin nogle spørgsmål om madvaner.

Madblogger og skribent Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Tonnesen

Hvad er dit livs bedste måltid?

»Det har jeg altid svært ved at svare på. Heldigvis har der været utallige bedste måltider. Men ét har i hvert fald haft stor indvirkning på mig. Som 16-årig var jeg med mine forældre på en 2-stjernet Michelin-restaurant i Bretagne. Den findes ikke længere, men den hed Le Bricourt. Den var en øjenåbner for mig. Det var første gang, jeg spiste et måltid med 10-12 serveringer, og jeg husker stadig en hummerservering med et strejf af eksotisk karry. Og at vi drak Batard Montrachet 1985. Og den vakkelvorne, klaverstore ostevogn med seks hylder, som der skulle to tjenere til for at bakse ind til bordet. Det var min første oplevelse af fransk haute cuisine, og det var helt vidunderligt.«

Mira Arkin, madskribent og blogger

»Folk kan have alle mulige grunde til at spise, som de gør. Det vil jeg ikke være politimand over. Andre skal heller ikke være madpoliti overfor mig.«


Hvad er dit livs værste?

»De værste måltider er dem, hvor jeg hellere er fri for at spise. Og dét sker sjældent! Jeg har dog et dårligt minde fra barndommen i Nordjylland, hvor jeg var på lejrtur. Jeg har måske været 10-12 år. Her fik vi en aften millionbøf (ikke engang bolognese kunne de kalde det!), der var sortbrun af kulør og uden synlige grøntsager. Hertil pasta, der var kogt helt i smadder. Selv om jeg ikke var så gammel, kan jeg stadig huske, hvordan jeg blev helt depri af den mad. Det føltes ikke som menneskeføde.«

Hvad skal dit sidste måltid være?

»En perfekt, enkel pastaret sammen med dem, jeg elsker. Og så skal jeg bare ikke vide, at det er mit sidste måltid. Det skal være lang pasta som spaghetti eller linguini. Helst tørret pasta, som har det bedste bid. Meget gerne med min egen tomatsovs eller klassisk spaghetti alle vongole. Vi kunne starte med en crostini af brød, gnedet med hvidløg, toppet med burrata, solmodne tomater og god olivenolie og slutte med en kugle intens chokoladeis. Simpelt og godt.«

Hvilken fødevare eller ingrediens forstår du ikke?

»Jeg forstår ikke mad, der skal forestille at være noget, det ikke er, som eksempelvis plantefars. Hvis man er veganer eller vegetar, hvorfor skal man så overhovedet spise noget, der ligner fars? Og vegansk ost? Så spis da noget helt andet i stedet for. Men jeg ved godt, at det sikkert handler om, at folk ikke ved, hvad de skal lave, og derfor finder noget, der minder om retter, de kender. Hvis folk blev bedre til at lave mad, ville der ikke være brug for den slags produkter.«

Hvad foretrækker du at spise alene - som i »hvad er du ikke stolt af at elske«?

»Uha, det er lidt flovt, men jeg kan godt få trang til at spise Snack Chips med Holiday-dip til. Det er mest noget, der kommer over mig, når jeg har tømmermænd - eller er gravid, haha. Megatarveligt med færdiglavet dip.«

Forstår du veganere?

»Ja. Folk kan have alle mulige grunde til at spise, som de gør. Det vil jeg ikke være politimand over. Andre skal heller ikke spille madpoliti over for mig. Jeg er ikke så vild med mærkater, da det ofte bliver så sort-hvidt. For mig handler det om fødevarekvalitet og nydelse, så der er en del veganske, industriproducererede madvarer, jeg ikke er fan af.«

Skal den mad, du spiser, overvejende være økologisk?

»Jeg er klart blevet mere bevidst om at købe økologisk, efter at jeg har fået børn, og så smitter det af på resten af mine indkøb. Men jeg er langt fra 100 procent økologisk. Jeg går ofte bare efter de varer, som ser mest tiltalende ud for mig, når jeg handler. Men ofte synes jeg, at der er mere smag i økologisk dyrkede grøntsager.«

Spiser du plantefars?

»Aldrig. Jeg har dog smagt en vegansk burger engang med en »bøf« af quinoa og rødbede, som faktisk smagte dejligt. Men den var hjemmelavet på en restaurant. Jeg kunne aldrig finde på at købe plantefars i supermarkedet.«

Hvad vil du aldrig udsætte din mund for?

»Jeg afskyr lugten og smagen af makrelsalat, og så kunne jeg ikke drømme om at drikke en af de her hvinende søde alkohol-sodavand. Komplet spild af alkohol og kalorier. Og lightprodukter, som skal forestille fløde, men er fulde af mel og vegetabilsk olie. Ad!«

Hvad er din yndlingsret/råvare?

»Åh, pasta. Min store kærlighed er pasta. Og den skal være af god kvalitet og ikke med for meget sovs. Og så skal den være rigtigt al dente. Hver gang jeg er i Italien, bliver jeg lige kalibreret til, hvad al dente rent faktisk er. Pastaen skal virkelig være fast i midten for at have det rette bid. Mere end man tror.«