Berømt altertavle har været stjålet af Napoleon og Hitler: Nu kan den ses bag panserglas

Torsdag blev den berømte altertavle af de flamske malerbrødre Jan og Hubert van Eyck genindviet i Sankt Bavo Katedralen i Gent. Nu nyrestaureret med strålende farver og bag panserglas. Kunstværket har en omtumlet historie.

Hubert og Jan van Eycks altertavle måler 3,5 meter i bredden og 4,6 meter i højden og vejer over et ton. Værket betragtes som et af den vestlige verdens vigtigste og kan nu ses nyrestaureret i katedralen i den belgiske by Gent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dirk Waem/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et af verdens vigtigste religiøse kunstværker, og det har haft en usædvanlig dramatisk historie.

Den 588 år gamle altertavle i Sankt Bavo Katedralen, »Tilbedelsen af det mystiske lam«, i den belgiske by Gent har været stjålet flere gange, været udsat for vandalisme og har været ved at gå til grunde i en brand.

Mesterværket, der er skabt af de flamske malerbrødre Hubert og Jan van Eyck, har nu gennemgået en omfattende restaurering, og torsdag blev det indviet på sin nye plads i Sankt Bavo Katedralen, nu beskyttet af en pansret glaskasse. Med til indvielsen var blandt andre den flamske premierminister, Jan Jambon, og biskoppen i Gent.

Billedet, der er blevet restaureret for 16 millioner kroner og nu fremstår med sine oprindelige farver, forventes at blive et tilløbsstykke for turister og kunstelskere i den belgiske middelalderby, når pandemien er ovre.

Værket har ifølge ældre beretninger altid tiltrukket mange beundrere og nysgerrige, »som bier og fluer på en sommerdag flyver i sværme om kurve med figner og druer«.

Van Eyck-brødrenes altertavle blev færdiggjort i 1432, og blandt andet dens realistiske fremstilling af Adam og Eva er iøjnefaldende. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ.

Altertavlen, der måler 3,5 meter i bredden og 4,6 meter i højden og vejer over et ton, rummer blandt andet en meget realistisk fremstilling af Adam og en gravid Eva. Det betragtes som et af den vestlige verdens vigtigste kunstværker.

Herskere og tyveknægte

Herskere og tyveknægte har også som bier og fluer sværmet om værket, der efter 12 års arbejde blev færdigt i 1432.

Billedet var nær gået tabt i en brand under et religiøst opgør. Napoleon stjal det og bragte til Louvre i Paris, en preussisk konge delte alteret i to, og under Anden Verdenskrig stjal nazisterne det til Adolf Hitler.

Nazisterne gemte i de sidste krigsmåneder altertavlen sammen med andre stjålne kunstskatte i en østrigsk saltmine, hvor amerikanske kunstdetektiver reddede det fra ødelæggelse i 1945.

Altertavlen er nu efter alle kunstens regler sikret mod tyveri og brand. Alene glaskassen, som omgiver kunstværket, har kostet 37 millioner kroner, ligesom et sikkerhedssystem sikrer, at værket hurtigt kan bringes ud af katedralen i tilfælde af brand.

Det meste af billedet tilskrives Jan van Eyck, idet hans bror, Hubert, døde i 1426 under arbejdet med værket.

Jan Jambon

»De pragtfulde farver, detaljerne, lyset – det hele er perfekt. Det gør os stolte.«


»Jan van Eyck var et geni, som med sin innovative teknik har forbavset verden i mere end fem århundreder. Både den storslåede restaurering og de omgivelser, som altertavlen nu kan beundres i, er fantastiske,« sagde premierminister Jan Jambon ifølge The Guardian ved indvielsen torsdag.

»De pragtfulde farver, detaljerne, lyset – det hele er perfekt. Det gør os stolte. Vi er glade for, at den flamske regering har været i stand til at bidrage til dette, og at vi nu kan vise mesterværket til vores børn og forhåbentlig snart til mange turister,« sagde Jambon med henvisning til coronapandemien.