SPONSERET INDHOLD

Tænk dig om hvis du vil have mere plads

Skal man købe et nyt hus, hvis man er vokset ud af det gamle, eller skal man prøve med en tilbygning i stedet?

PR-foto: Danske Bank Fold sammen
Læs mere

Det er fristende at klare pladsproblemerne med en tilbygning; man slipper for at skulle lede efter ny bolig, flytte og finde sig til rette i en ny by eller et nyt kvarter. Men tilbygning kræver mange overvejelser, og de handler ikke kun om at holde styr på håndværkere.

”En tilbygning kan være en god løsning, hvis man er glad for sit hus og sit område, men bare ikke har plads nok,” siger Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen.

”Børnene skal ikke flytte til en ny skole, og transporten til arbejdet bliver ikke længere. Generelt skal man se på en tilbygning som noget, der kan gøre dig gladere for at bo i din bolig som alternativ til at købe et nyt hus. I nogle tilfælde kan man også se frem til at få noget tilbage for sin investering i form af en højere pris når man sælger – særligt i de dyrere områder, men det er ikke altid tilfældet.”

Man kommer ikke uden om at se på økonomien, og din bank vil kunne hjælpe med begge dele, både med finansiering af flytning og tilbygning, forklarer hun.

Sådan kommer du fra drøm til virkelighed

Vil du også have mest ud af dine boligforbedringskroner? Så ring til Danske Banks boligspecialister på 70 15 15 16​ og hør mere om dine muligheder. Eller læs flere råd og tips inden du starter dit boligprojekt.

”Særligt omkring hovedstaden er boligejernes friværdier steget de seneste år, og det giver gode muligheder for, at optage tillægslån, der kan finansiere en tilbygning. Den lave rente betyder også, at et ekstra lån ikke behøver at betyde en voldsom stigning i de månedlige udgifter, og der er derfor gode muligheder, for at lave langsigtede investeringer i din bolig.”

Louise Aggerstrøm Hansen

»Særligt omkring hovedstaden er boligejernes friværdier steget de seneste år, og det giver gode muligheder for, at optage tillægslån, der kan finansiere en tilbygning.«


Men man skal tænke på, at man kun forøger sit hus’ værdi med noget, der svarer til områdets kvadratmeterpris, og det gælder endda kun, hvis man ikke ender med et hus, som er væsentligt større end de andre huse i området. Og tilbygninger er nu engang relativt dyre kvadratmeter.

Og det er også den advarsel, man får, hvis man spørger ejendomsmæglere i home-kæden.

”Overvej grundigt, om du bygger til for dig selv, eller det også skal have værdi for andre i en salgssituation,” siger således Charlotte Lynggaard fra home v/ Lynggaard & Hansen, Kolding, Vejle, Fredericia og Vejen.

”Hvis du bygger for din egen skyld på grund af tæt tilknytning til området, så er det, det rigtige for dig, og så må du leve med risikoen for, at en ombygningsomkostning ikke nødvendigvis vil blive hentet i prisen ved et senere salg.”

Skal passe til huset
home-mæglerne har det generelle råd, at man skal passe på arkitekturen, når man bygger til. Den er næsten vigtigere end økonomien.

”Når man bygger til, skal man sørge for at ejendommen fortsat fremtræder som en helhed, og gøre det ordentligt. Hyr en arkitekt. Det lønner sig,” siger Merete Lund Brock fra home Sønderborg, som også er kendt fra DR’s Hammerslag.

”Træd tilbage, og kig på helheden. Er tilbygningen kun et behov for den, der bygger til, eller vil tilbygningen som udgangspunkt ramme bredt. Fremtræder huset fortsat funktionelt efter tilbygningen, eller ligger ’det fjerde værelse’ for eksempel mystisk i forhold til den øvrige bolig, så skader det boligens værdi.”

De generelle råd fra mæglere i home-kæden er, at hvis man alligevel har tænkt sig at sælge huset inden for en kort årrække, så bør man vælge materialer til tilbygningen, som ikke skiller sig for markant ud, men som rammer en bred smag. Det vil lønne sig at bruge gode, men ikke dyre og luksusprægede materialer – dem får man sjældent pengene hjem for ved et salg.

Og så skal tilbygningen helst heller ikke være for lille. En tilbygning på under 20 kvadratmeter kan sjældent svare sig, vurderer flere af mæglerne.

​Sponsoreret af Danske Bank

 

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.