SPONSERET INDHOLD

Her er de mest økonomiske boligforbedringer

Nyt køkken, bad eller måske solceller? Din bolig stiger i værdi i takt med de investeringer, du lægger i den. Men der er stor forskel på, hvor meget af din investering, du kan forvente at få retur, når du sælger den igen.

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Købelysten er ikke helt tilbage på niveau med 2007 og første halvår 2008. Men i takt med den forbedrede økonomi, foretager danskerne i stigende grad investeringer i deres bolig; køkkener, badeværelser og vinduer bliver udskiftet, hulmuren får ny isolering, og måske bliver udestuen konverteret til en del af helårsboligen.

Folk renoverer som regel deres bolig for deres egen skyld; fordi det styrker deres oplevelse ved at bo der. Men det er faktisk muligt at tage den lidt længeresigtede økonomiske hat på - uden at give afkald på her-og-nu-værdien. Engang i fremtiden vil du formentlig gerne sælge din bolig – måske ved du, at børnene er flyttet hjemmefra inden for de næste ti år – og så er det rart at få bare nogle af de penge igen, man har lagt i boligen.

Så hvad skal man helst bruge sin boligforbedringskroner på? Og hvad skal man undgå – hvilke boligrenoveringer vil med sikkerhed ikke tjene sig hjem ved at sælge for eksempel fem år ude i tiden? Boligchef fra Danske Bank, Lasse Nygaard og indehaver af home Kgs. Lyngby, Lone Bøegh Henriksen har i mange år henholdsvis formidlet lån til det nye drømmekøkken og forsøgt at sælge det videre til næste boligejer.

Sådan kommer du fra drøm til virkelighed

Vil du også have mest ud af dine boligforbedringskroner? Så ring til Danske Banks boligspecialister på 70 15 15 16​ og hør mere om dine muligheder. Eller læs flere råd og tips inden du starter dit boligprojekt.

Grønt er godt
Begge eksperter placerer investeringer, der får varmeregningen ned og energimærkningen op, højt på deres anbefalinger til boligforbedringer.

Lasse Nygaard

»Boligkøbere ser meget på boligens energiklasse. De lavthængende frugter her hedder faktisk nye vinduer, nye døre, mere isolering og udskiftning af energikilden.«


”Boligkøbere ser meget på boligens energiklasse. De lavthængende frugter her hedder faktisk nye vinduer, nye døre, mere isolering og udskiftning af energikilden,” siger Lasse Nygaard.

Og det er netop en af de veje, flere og flere boligejere har valgt at gå de senere år – ikke mindst som følge af forskellige former for skattebegunstigelse og fradrag. Og selvom flere af disse er væk, er det stadig en fornuftig vej at gå, vurderer home-mægleren:

”Energi og bæredygtighed er klart de værdier, som købere på boligmarkedet bringer med sig i dag. Derfor er løsninger som jordvarme, energivinduer, varmepumper og solceller på taget fornuftige investeringer – selvom tilbagebetalingstiden på sidstnævnte er stedet betragteligt,” siger Lone Bøegh Henriksen.

Smag og behag
Nu skal det jo ikke være så kedeligt og usynligt det hele. Indimellem trænger boligen faktisk virkelig til et nyt køkken og badeværelse, men hvis et boligsalg ligger inden for en overskuelig tidshorisont giver det mening at overveje, hvor stor en tegnebog, man finder frem.

”Hvis man sætter et vildt luksuskøkken ind i sin bolig, er det meget lidt sandsynligt, at man kan finde nogen med lige præcis den samme smag, når man skal sælge igen. Derfor kan det bedst betale sig at vælge en pæn, enkel og funktionel løsning. Sådan gør vi med vores egne projektboliger” siger Lone Bøegh Henriksen.

”På samme måde skal man også være påpasseligt i forhold til at lave om på rumfordelingen i huset. Man kan ikke være sikker på, at de nye ejere bedre kan lide den nye indretning frem for den, der var der i forvejen. Så her får man heller ikke pengene hjem igen,” siger Danske Banks boligchef.

Digitalisering over 80’er-luksus
Men hvad nu hvis man bare virkelig gerne vil bruge nogle hundrede tusinde kroner på at skabe noget super fedt, som man kan prale med over for sine gæster? Vil det altid være en økonomisk dum idé?

”Du skal i hvert fald ikke begynde at anlægge en swimmingpool i din alt for lille have. Det er der faktisk en stor sandsynlighed for, at det ligefrem trækker prisen på din bolig ned,” vurderer home-mægleren og fortsætter:

”Til gengæld er de digitaliserede hjem virkelig noget folk efterspørger. Det trækker meget op, hvis den potentielle køber kan se sig selv sidde og styre alt fra varme til gardiner med sin iPad. Så er man ”en af de kloge, der har styr på det med elektronikken” – samtidig med at man er miljøbevidst. Og sådan vil mange rigtig gerne se sig selv.”

”Det digitaliserede hjem” er altså potentielt den smarteste investering i din bolig, du kan gøre i dag. Men elektronik bliver som bekendt temmelig hurtigt forældet, og så er vi tilbage ved budskabet om, at generel vedligeholdelse af dit hjem er den bedste investering.

Vedligehold løbende
”Helt generelt er det bare lettere at sælge en bolig, der er i rigtig god stand. Derfor er det bedste råd at vedligeholde sin bolig løbende. Det er klart der, man får mest værdi for pengene,” siger Lone Bøegh Henriksen.

Hun peger på de investeringer, der gør din bolig præsentabel og fjerner de stærkt værdiforringende ”K’er” fra tilstandsrapporten. Men det er jo også de lidt kedelige investeringer under overfladen, der kun i ringe grad giver boligejeren en følelse af velvære.

”Og det er jo primært dét, man investerer i som boligejer: Ting der løfter den personlige herlighedsværdi og glæde i hverdagen. Og man skal ikke undervurdere muligheden for, at den daglige succesoplevelse ved en opvarmet garage med elektronisk port sagtens kan være ligeså meget værd som træpillefyrets besparelse på varmeregningen,” slutter boligchef Lasse Nygaard.

Sponsoreret af Danske Bank

 

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.