Annonce
Annonce

Jo, du har faktisk erfaring

Foto af Frederik Iuel, Chefkonsulent, Karriere og Erhverv Fold sammen
Læs mere

Chefer drømmer om nye medarbejdere med masser af relevant erfaring. Sådan ser det i hvert fald tit ud i jobopslag, og det kan afholde mange unge fra at søge. Men unge kan sagtens have andre erfaringer med i bagagen, som passer ind i jobbet, siger karriererådgiver i Djøf.

Sponseret af Djøf

Det kræver tid og gå-på-mod at søge job. Og så kræver det naturligvis en målrettet ansøgning og et cv, som gør det klart for arbejdsgiveren, at man er den helt rette til netop dét job. Det sidste kan være en hurdle for mange i starten af deres karriere. For hvordan søger man et job, der kræver en masse erfaringer, som man i sagens natur ikke har endnu?

”Mange unge, der lige kommer ud fra studiet, kan opleve, at deres erfaringer er alt for sparsomme til de meget konkrete og høje krav, som jobannoncerne opstiller,” siger Frederik Iuel, karriererådgiver hos Djøf.

”Og det har de selvfølgelig ret i. På papiret i hvert fald. Men den gode nyhed er, at de typisk har andre erfaringer med sig fra studie, studenterjob, frivilligt arbejde, udlandsophold eller foreningsliv. De kan en masse og sandsynligvis også noget, der kan bruges i det job, de har udset sig.”

Drop ydmygheden
Frederik Iuel taler hver dag med unge djøfere, der er i tvivl, om de kan søge det job, de gerne vil have, når de ikke opfylder kravene.

”Mit råd er helt klart, at de ikke skal være for ydmyge. De skal ikke opgive at gå efter jobbet, bare fordi de mangler erhvervserfaring. I stedet skal de oversætte deres andre erfaringer, så de passer til lige præcis dét job og sørge for, at sammenhængen står helt klart for arbejdsgiveren i ansøgningen og cv’et.”

Det sidste er en vigtig pointe, understreger Frederik Iuel, for ansøgning og cv skal være skrevet sådan, at arbejdsgiveren nemt kan se, at her er en relevant kandidat.

”Overlad det ikke til arbejdsgiveren at sætte løsrevne brudstykker af et cv sammen. Det er ansøgerens ansvar at skabe matchet ved at gøre det tydeligt, hvordan ens erfaringer svarer til de opgaver, der skal løses og ved at bruge ord og formuleringer, der peger ind i branchen og det specifikke job,” råder Frederik Iuel.

How to?
Men hvordan gør man så - sådan i virkeligheden? Frederik Iuel bruger et projektlederjob som eksempel. Her kan et forbehold hos en ung kandidat være: Kan jeg overhovedet søge det, når jeg ikke har gennemført en Prince2 eller anden projektledercertificering?

”Så taler vi om, hvad det egentlig kræver at være projektleder. At det for eksempel kræver evner til at samarbejde, sætte mål, lede projekter, tage ansvar og motivere. Er det noget, kandidaten har erfaring med fra studietiden, fritidsjobbet, sportsklubben eller andelsboligforeningen? Så er det bare om at få det frem i ansøgningen og fortælle, hvordan en konkret opgave eller udfordring blev løst.”

Men hvad så hvis man har været i job i et par år og nu gerne vil være leder?

”Alle ledere er jo startet i deres første lederjob på et tidspunkt. Så i stedet for at stirre sig blind på den manglende ledertitel på cv’et, kan du stille skarpt på, hvad der kendetegner en god leder. Er det én, der kan træffe beslutninger, kommunikere, lytte, holde døren åben for sine medarbejdere? Kan du selv det? Så fortæl om det. Skriv, at det er det karrierespor, du ønsker at forfølge nu.”

Motivation er guld
Endelig handler det om at ville jobbet. Og at ansøgning og cv udstråler det.

”Fortæl med engagement, hvorfor du vil prøve kræfter med kundesiden, være leder eller hvad du nu står overfor. En arbejdsgiver kan oversætte din motivation med lyst til at lære, gejst i opgaverne og kroner og ører på bundlinjen. På den måde er en topmotiveret ny medarbejder guld værd for en virksomhed, og det kan godt konkurrere med mere traditionelle kompetencer,” slutter Frederik Iuel.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Karriereguiden'. Se alle artikler her