Annonce
Annonce

Innovative iværksættere er Danmarks grønne vækstmotor

Stifter af Lyras, Rasmus Mortensen. Foto: Carina Zepernick Jensen Fold sammen
Læs mere

Den danske startup-scene er større end nogensinde før, og fra underskoven af ambitiøse iværksættere spirer nye grønne teknologier og løsninger, som kan transformere traditionelle metoder og processer, som vi kender dem i dag.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Af Louise Ejs

Tænk hvis din parfume var produceret af mos eller kaffegrums, hvis vandet i dit brusebad blev recirkuleret og genbrugt, eller hvis droner kunne erstatte gravemaskiner i vores gader. Det er blot nogle få af de banebrydende ideer fra iværksættervirksomhederne i årets Green Tech Challenge. Den mest lovende idé kommer imidlertid fra vindervirksomheden, Lyras.

Lyras har en teknologi, som kan erstatte den velkendte pasteuriseringsproces med UV-lys. Når produktionsvirksomheder i fødevarebranchen ikke længere behøver varme væskerne op, kan de spare mere end 90 procent af energiforbruget og samtidig nedbringe rengø- ringsomkostninger og gøre selve processen mere effektiv. Med denne teknologi får man altså grønnere, billigere og mere effektiv produktion – og det har store vækstpotentialer i både ind- og udlad.

Det bæredygtige samfund kræver udvikling og ny teknologi
Lyras’ teknologi er blot ét eksempel på de store potentialer, den danske underskov af sultne startups repræsenterer. Det bæ- redygtige samfund bliver ikke skabt ud af det blå, det er netop innovative virksomheder som Lyras, der skal være med til at realisere det.

Green Tech Challenge blev vundet af netop Lyras den 28. september 2017, hvor 14 andre startups deltog med hver deres bud på, hvordan grøn forretning kan blive god forretning. De udvalgte virksomheder fik et løft gennem konkrete challenges, eller vækstprogrammer, hvor de fik rådgivning og sparring med bl.a. Horten, PwC, Awapatent, Accenture og QVARTZ. Hos Green Tech Challenge ser man et enormt potentiale hos de deltagende virksomheder:

»Nogle af de her virksomheder kan potentielt ændre verdenen med deres løsninger, men det er der også behov for, hvis vi i Danmark skal beholde vores grønne førerposition. Vi håber jo, at de, via vores forløb bliver rustet til at kunne skabe fremtidens samfund og teknologier,« siger Frederik van Deurs, partner og stifter i Green Tech Challenge.

Vækst kræver strategiske samarbejder og partnerskaber
Med initiativer som Green Tech Challenge bliver det pludselig meget tydeligt, at der i iværksættermiljøet er en underskov af ambitiøse ideer, som har store muligheder for at lave god forretning ud af den grønne omstilling. Men hvad skal der egentlig til for, at de innovative teknologier rent faktisk bliver til god forretning?

Hos Lyras er man især på udkig efter samarbejdspartnere:

»For os er det selvfølgelig vigtigt at have kapital til at udvikle teknologien og skalere forretningen, men det er mindst så lige vigtigt at kunne indgå i strategiske innovationssamarbejder og partnerskaber med videnpartnere og førende virksomheder på området. Vi skal vise, at vores teknologi holder hele vejen,« fortæller Rasmus Mortensen fra Lyras.

Hos Danmarks grønne klynge, CLEAN, er netop innovationssamarbejder i højsædet. Her arbejder man med det samlede grønne økosystem, der kan hjælpe virksomheder som Lyras videre:

»I vores klynge har vi rigtig mange virksomheder med – store som små – som konstant er på udkig efter innovationssamarbejder og projektmuligheder. Potentialerne er enorme, hvis man tager udgangspunkt i virksomhederne og gør det rigtigt fra starten. Vi holder nysgerrigt øje med de nye innovative teknologier, som er på vej,« siger Michael Johansen, udviklingschef i CLEAN.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her