SPONSERET INDHOLD

Glade medarbejdere og høj produktivitet: Sådan gør du

Der er mange måder at drive sine kontorer på, men ikke alle er optimale for hverken medarbejderne eller for omsætningen. Højere produktivitet, bedre indeklima, gladere medarbejdere kan blive resultatet af at prioritere.

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

”I virkeligheden har mennesket ikke ændret sig i tusinder af år. Vi har stadig de samme behov, som vi havde, da vi løb efter de vilde dyr på savannen. Men vores miljø har ændret sig voldsomt, og i dag sidder mange i store kontorbygninger dagen lang, og det giver os nogle udfordringer,” siger Henrik Christophersen, Associate Director for Corporate Solutions hos Colliers International, der er blandt verdens førende erhvervsejendomsmæglere.

Over hele kloden sidder mange millioner mennesker hver dag på ubekvemme kontorer, der ikke ligefrem taler til menneskers kreative sider. Faktisk kan de have den helt modsatte effekt. Mange arbejdspladser kæmper med dårligt indeklima, uinspirerende og støjende lokaler, der kan have en meget negativ indvirkning på medarbejdernes effektivitet og velbefindende.

Hos Colliers har man sat sig for at hæve standarderne for, hvordan virksomheder indretter både sit fysiske og psykiske arbejdsmiljø, både for medarbejdernes og for omsætningens skyld.

Miljø er profit
”Jo mere larmende og overfyldt et kontor er, jo mindre får medarbejderne lavet, og det skaber mindre profit. Men indretter man sig mere på medarbejdernes vilkår, og mindre på praktik, så vil man få et andet resultat. Et miljø, der tager højde for, at forskellige grupper arbejder sammen, eller at man arbejder kreativt med projekter, kan forbedre resultatet i sidste ende,” siger JanJaap Boogaard, ekspert i arbejdsmiljø hos Colliers i Holland.

Hør mere om fremtidens talenter - tilmeld dig her

Og arbejdet på kontorerne rundt omkring har ændret sig markant de seneste årtier. Den gamle tanke om at er der et bord, en stol og en computer, så går det nok, er ikke længere tidssvarende. I dag er der en stor viden og forskning, der med al tydelighed vider, hvordan man bør – og ikke mindst ikke bør - indrette de fysiske rammer på arbejdspladsen.

”Den tunge kontorluft, vi sikkert alle kender, dræber vores energi og motivation. Lyden af klaprende tastaturer og ringede telefoner gør det samme. Med små investeringer i bedre lys og luft, kan man faktisk øge medarbejdernes koncentrationsevne og produktivitet med 20 %. Det kommer således alle til gode,” siger Henrik Christophersen.

Udnyttelse af viden
Der er mange knapper, man kan dreje på som arbejdsgiver, hvis man vil gøre noget for sine medarbejderes velbefindende. Mange virksomheder sparer dog på indeklima og moderniseringer af kontorer, og mange sparer gerne på kvadratmeterne, da det i sidste ende er en besparelse på bundlinjen.

”Der er en tendens til, at man kigger mere på kvadratmeterne, end på de mennesker, der skal arbejde i dem. Vi ved fra undersøgelser, at dårligt indeklima er en af de ting, der gør at folk søger nyt job. På samme måde gør det det svært at tiltrække nyt talent. At kunne holde på og tiltrække dygtige medarbejdere er en enorm ressource for en virksomhed,” siger Henrik Christophersen.

De virksomheder, der kæmper for at holde omkostningerne nede, kan med fordel studere nogle af de teknologier, der i dag gør det muligt at styre brugen af sine kontorer. For mange vil det være en investering, der kan lave besparelser i det lange løb

”Vi har lavet projektet om at nedbringe såkaldt ”frustrationstid”, hvilket er tid, vi bruger på at finde et sted at holde møde, eller skifte plads fordi der er for meget larm. Et bedre arbejdsklima kan nedbringe frustrationstid ret markant, og det er tjener virksomheden på.” siger  JanJaap Boogaard.

 

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.