SPONSERET INDHOLD

Uafhængighed og likes - se her hvad de digitalt indfødte kræver

De er opvokset med internet, med en mobil i hånden og med at have vennerne samlet på de sociale medier. En ny generation er på vej ud på arbejdsmarkedet, men de har et ganske andet syn på lederskab og arbejdsmiljø, end vi kender det i dag.

PR foto: Søren Schultz Hansen Fold sammen
Læs mere

”De digitale indfødte tænker på mange måder anderledes, end vi har gjort på arbejdsmarkedet de sidste mange år. De har et andet forhold til tryghed og nærvær i jobbet,” siger Søren Schultz Hansen, erhvervsforsker og ekstern lektor ved CBS, der har forsket i netop den nye generations digitale bagage, og hvad det vil betyde for deres indtræden på arbejdsmarkedet.

For det er en på mange måder en ny og anderledes generation, der i disse år bevæger sig fra uddannelserne og ind på arbejdspladserne. Det er den første generation, der ikke har kendt en verden uden internettet, og de mange muligheder og udfordringer, der ligger i det.

Det digitale nærvær

”Dette er den første generation, der praktisk talt har gjort sig uafhængig af rum, forstået på den måde, at de ikke behøver være fysisk tilstede i samme rum, for at føle, de er sammen. Ofte nedprioriterer de den fysiske tilstedeværelse. De dyrker nærvær i tid, ikke i rum,” siger Søren Schultz Hansen.

Udover at mange sikkert kan nikke genkendende til følelsen af at blive nedprioriteret til fordel for en telefon, så vil denne nye opfattelse af tilstedeværelse give en ny situation på mange arbejdspladser, og især på ledelsesplan kan det give helt nye udfordringer. Begreber som nærvær og tilstedeværelse fra lederens side skal gentænkes for at kunne passe til de nye generationer.

Hør mere om fremtidens talenter - tilmeld dig her

”Vi har i dag en idé om, at en nærværende leder tager sig tid til personlige samtaler med sine ansatte, men det vil mange unge nogle gange se som lidt besværligt og mindre effektivt. Derimod har de brug for nærvær i tid, hvilket vil sige, at de har brug for at lederen er til stede pr. telefon eller sms, når de har brug for det. For dem kan en hurtig ros pr. sms betyde meget, hvor det for de ældre på kontoret vil blive opfattet som en fattig form for nærvær.” siger Søren Schultz Hansen.

Likes som ledelse

Feedback og anerkendelse er noget, de fleste af os sætter pris på i hverdagen, og ikke mindst fra vores daglige leder, og på samme måde er det med de digitalt indfødte. De er opvokset med konstant anerkendelse fra det digitale liv, hvor likes og beskeder er blevet en markant del af hverdagen, og hvor det enkelte skulderklap ikke som sådan betyder meget, men hvor udeblivelsen af anerkendelse opfattes meget negativt.

Samtidig slår han fast, at man naturligvis ikke skal omstrukturere hele sin virksomhed, fordi der så småt begynder at komme flere digitale indfødte på arbejdspladsen. Tilvænningen går begge veje, men efterhånden som generationerne, der er opvokset med sort/hvid-fjernsyn - eller som først fik Facebook som 40-årige - bliver mindre og mindre, stiger behovet for at nytænke sin virksomheds tilgang og kontakt til de ansatte.

”Mange virksomheder har en kultur med, at man kun giver ros, når det er fortjent, og når der er sket noget ud over det sædvanlige. De her unge mennesker har været vant til gennem hele livet, at de får feedback og anerkendelse for alting, hver eneste dag. Så når deres nye chef kun roser dem eller giver feedback, når de virkelig har gjort noget godt, så vil de føle sig overset. De har behov for meget stor frekvens af ros, for det er de opvokset med.” siger Søren Schultz Hansen.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.