Annonce
Annonce

Danmark er voldsomt plaget af indbrud

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmark har en kedelig førerposition når det kommer til indbrud og det rammer, stort set alle dele af landet. Men der er flere gode råd til at stoppe tyvene – og flere af dem er ganske gratis.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her

Af Nils-Ole Heggland

”Danmark har i mange år ligget helt i toppen, når vi måler indbrud i forhold til indbyggertallet. Vi har flere indbrud per indbygger end Tyskland, Sverige og Norge tilsammen.” Det fortæller Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent i brancheorganisationen Forsikring og Pension.

De mange indbrud var et tema under seneste valgkamp til Folketinget. De seneste år er antallet af indbrud faldet en del, men det er desværre på en billig baggrund, siger Jacob Nisgaard Larsen og fortsætter:

”Vi er sådan set bare tilbage på det samme høje niveau som vi har haft siden starten af i 1980’erne med 30.000-35.000 indbrud om året. Antallet af indbrud steg voldsomt fra 2006, og nu er vi blot tilbage på niveau, uden at nogen kan forklare hvorfor. Det generelle billede i Danmark er at kriminaliteten falder, men det gælder desværre ikke indbrud.”

På nær de helt små øer uden bro til fastlandet slipper ingen dele af landet for indbrudstyve.

”Selv om man bor i et område, hvor der er få indbrud i forhold til resten af landet, så er der alligevel mange indbrud sammenlignet med andre lande. Ikke kun de store byer bliver ramt, vi kan se en effekt, når der er S-toge og motorveje i et område, hvor tyvene hurtigt kan forsvinde igen,” siger chefkonsulenten.

Med tyvens øjne
Ifølge Forsikring og Pension har Danmark, Holland og Storbritannien historisk haft mange indbrud, men de to andre lande begyndte at stille skærpede krav til døre og vinduer ved nybyggeri, og det har hjulpet. Derfor håber brancheorganisationen, at der kommer tilsvarende krav herhjemme – og at danske boligejerne selv er opmærksomme på de svage punkter ved huset.

”Helt overordnet skal man prøve at se på sit hus, sit sommerhus eller sin lejlighed med tyvens øjne. Hvor er de svage punkter? Hvor kan man gøre det mere besværligt?”

Økonomisk spænder løsningerne fra alarm og abonnement til vagtselskab og til en stribe helt gratis råd. Selv om alarmen koster i både installation og løbende abonnement, så giver de fleste forsikringsselskaber en rabat, fordi risikoen for indbrud falder.


”Helt overordnet skal man prøve at se på sit hus, sit sommerhus eller sin lejlighed med tyvens øjne. Hvor er de svage punkter? Hvor kan man gøre det mere besværligt?” siger Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Hoveddøre, kælderdøre og terrassedøre kan gøres mere sikre med kraftigere låse, og vinduerne kan sikres med hasper, der helst skal have låseanordninger eller haspesikringer.

Samarbejde med naboerne
Lyset er vigtigt, og det kan styres automatisk, så der altid er tændt om aftenen, selv om man ikke er hjemme. Udenfor kan det skræmme tyve væk, hvis der er tænd/sluk-føler, så lyset tænder, når der kommer nogen.

I haven er det godt at lade legetøj ligge fremme, når man tager ferie, så ser huset mere beboet ud. Til gengæld skal hverken stiger, haveredskaber eller værktøj ligge fremme; det kan en tyv bruge til at bryde ind med.

Og så er det en rigtig god idé at samarbejde med naboerne, så de holder et vågent øge med dit hus, mens du f.eks. er på ferie, fortæller Jacob Nisgaard Larsen.

”Fortæl naboerne, når I tager på ferie, og lad f.eks. en af naboerne parkere i jeres carport, tømme jeres postkasse og bruge jeres skraldespand. Så ser det ud som, at huset er beboet, og så er det mindre sandsynligt, at I får indbrud under ferien.”

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her