Venter ny europæisk renteforhøjelse i juni - Jyske

 

Når Den Europæiske Centralbank (ECB) på torsdag i næste uge mødes for første gang i 2007, vil der igen være stor opmærksomhed omkring bankens udmeldinger om pengepolitikken i Europa. På det seneste møde i december var der en række uklare meldinger, som kunne tydes i retningen af en forhøjelse af renten allerede i februar. Dette blev dog efterfølgende afvist af bankens topchef Jean-Claude Trichet.

 

Blandt andet på den baggrund vurderer Jyske Bank i ugebrevet Økonomisk Udkig for den kommende uge, at centralbanken afventer effekterne af den tyske momsforhøjelse, og at en renteforhøjelse ifølge Jyske Bank derfor først kan ventes til sommer.

 

- Vi fortolker ECB sådan, at banken på den ene side ligger til en yderligere renteforhøjelse, men på den anden side endnu ikke har lagt sig fast på tidspunktet. Vi vurderer, at ECB vil vente med at forhøje renten, ind til der er mere klarhed over effekterne af den tyske momsforhøjelse og om den amerikanske økonomi lander blødt eller hårdt. Konkret venter vi en renteforhøjelse i juni, skriver banken i Økonomisk Udkig.

 

Banken holder dog fortsat muligheden for en tidligere renteforhøjelse åben.

 

- Det kan primært ske, hvis erhvervstilliden holder sig højt i starten af 2007, eller hvis inflationsforventningerne stiger markant. En renteforhøjelse kan komme uden ret meget forudgående varsel, hvis situationen tilsiger det, skriver banken videre.

 

ECB hævede senest renterne i december, hvor den toneangivne rente - minimumsrefirenten - blev sat op med et kvart procentpoint til 3,50 pct.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )