Torsdagens obligationer: Renterne kravlede igen højere

Ansporet af den generelle tendens til mere risikovillighed på de europæiske aktiemarkeder, som dog endte med at gå i vasken herhjemme, løftede statsrenterne sig igen en smule torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Opec-landenes håndslag på at sænke udbuddet af olie sent onsdag sendte priserne på den sorte råvare i vejret og gav for anden dag i træk stigende europæiske aktier. Det trak nogle penge ud af obligationsmarkedet med faldende kurser og stigende renter til følge.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation steg med 2 basispoint til minus 0,02 pct. Stigende renter sås også på hovedparten af de øvrige store obligationsmarkeder i Europa - Portugal, hvor der var små rentefald - undtaget.

De helt store makrotemaer er for en tid skudt i baggrunden efter rentemøderne hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve, samt den japanske ækvivalent, Bank of Japan, i sidste uge.

I stedet kigges der for en periode atter mod nøgletal, og fra den front bød torsdagen på en stribe opdateringer fra både Europa og USA.

I eurozonen steg den samlede økonomiske tillid overraskende til 104,9 i september fra 103,5 måneden før. Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet et uændret indeks.

Bag det tal gemte der sig en bedre end ventet industritillid samt et bedre end ventet forretningsklima, mens tillid i servicesektoren endte som ventet.

Samtidig viste den endelige opgørelse af forbrugertilliden i eurozonen i september som ventet en indeksværdi på minus 8,2.

Med sig i baghovedet havde investorerne desuden arbejdsløshedstal fra både Danmark og Tyskland fra torsdag morgen, og ud på eftermiddagen landede der også en opgørelse af den tyske inflation i september, mens der fra USA faldt en tredje opgørelse af den økonomiske vækst i andet kvartal, de ugentlige tal for nytilmeldte ledige samt statistik for igangværende bolighandler.

Den tyske inflation viste sig en spids højere end ventet, mens bruttonationalproduktet i USA og tallet for de nytilmeldte ledige ligeledes var en positiv overraskelse. Omvendt skuffede de igangværende bolighandler fælt ved overraskende at falde tungt i august.