Tirsdagens aktier: Ambu steg på efterdønninger - Genmab på analysenyt

Foto: Liselotte Sabroe

Ambu endte i toppen af det danske eliteindeks tirsdag, mens Danske Bank lå i bunden. De to aktier gik hver sin vej på udefrakommende begivenheder - Ambus stigning skyldtes efterdønningerne af en udtalelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder i fredags. Og Danske Bank blev trukket ned af Nationalbankdirektør Lars Rohdes melding mandag.

Samlet endte C25-indekset med at stige med 0,3 pct. til indeks 1144,6.

Ambu kunne notere sig et plus på 7,9 pct. til 127,60 kr. Fremgangen fortsatte, efter de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i sidste uge anbefalede et skifte mod nye designs, som kan eliminere risikoen for smittefare. Og her kan Ambus engangsduodenumendoskoper gøre sig gældende.

»Flere shortere af Ambu har flaget, at de er på vej ud, og det er på grund af udmeldingen fra FDA. Det er jo i retning af, hvad den tidligere direktør i selskabet, Lars Marcher, lovede - og det er vand på Ambus mølle,« siger Mikkel Duus-Hansen, der er aktieanalytiker i Spar Nord.

Danske Bank endte modsat og faldt med 1,8 pct. til 86,40 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

»Det kan hænge sammen med det, direktøren for Nationalbanken var ude med mandag: At banken ikke vil kompensere for minusrenter. Mange tænker, at Danske Bank ikke kommer til at følge Jyske Bank og Sydbank med negative indlånsrenter, da banken allerede har en række dårlige sager at tage hånd om,« vurderer Spar Nords aktieanalytiker.

»Banken har fået en ledelse, der sætter etik over profit, og derfor falder aktien i dag,« lyder det fra Mikkel Duus-Hansen.

Demant endte dog i bunden, efter nyheden om, at selskabet tirsdag lukkede sine it-systemer på tværs af lokationer og forretningsenheder. Det skete, fordi høreapparatselskabet oplevede, hvad det betegner som »en kritisk it-hændelse på den interne it-infrastruktur.«

Aktien faldt med 4 pct. til 200,10 kr.

JUSTERINGER AF AKTIER

Genmab endte med et plus på 2,9 pct. til 1435 kr. tirsdag - og det var nok til en topplacering i eliteindekset. Biotekselskabet fik hævet anbefalingen til »køb« fra »hold« af Carnegie. Og i samme runde blev kursmålet sat op til 1587 kr. fra 1170 kr.

»Genmab begynder at stige ved middagstid, da Carnegie kommer med sin mere positive anbefaling. Og det er den, der rykker aktien i dag,« siger Mikkel Duus-Hansen.

Ørsted fik modsat sænket anbefalingen af Bernstein og startede tirsdag med at falde til bunds i C25-indekset. Men aktien rettede sig og steg med 1 pct. til 660 kr., på trods af at finanshuset ifølge Reuters satte anbefalingen af energikoncernen ned til det neutrale »market perform.«

SIDEPAPIR BLANDT DE MEST STIGENDE AKTIER

Blandt sidepapirerne var der gevinst til Zealand Pharma, der kan se frem til en milepælsbetaling på 20 mio. euro eller 149 mio. kr. mod slutningen af 2019. Det skyldes, at partneren Boehringer Ingelheim planlægger at indlede et fase 2 studie med BI 456906, der er indlicenseret fra Zealand. Studiet vil blive gennemført i overvægtige type 2-diabetikere.

Zealand-aktien steg med 9,2 pct. til 145,70 kr. og var blandt de mest stigende aktier på det danske aktiemarked tirsdag.

Glunz & Jensen løb dog fra dem alle med et plus på 38,5 pct. til 90 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

Nyt var der derimod fra fodboldklubben AaB, der nedjusterede forventningerne til 2019 på grund af manglende transferindtægter. Aktien faldt 2 pct. til 96,50 kr.

Modsat gik det får Parken Sport & Entertainment, der, inden transfervinduet lukkede mandag, aften nåede at få en aftale hevet hjem med Nicklas Bendtner, der skal spille for FC København frem til nytår. Aktien steg 1,4 pct. til 110 kr. på den nyhed.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk