Se listen: Her er verdens bedste – og værste – aktieindeks i 2021

Danmark er røget ud af Top 10 over verdens bedste aktieindeks, og årets vinder overrasker ved endelig at have rystet nedturen fra it-boblen af sig – 20 år efter.

En stigning i salget af luksusvarer, som for eksempel Louis Vuitton-tasker, under coronanedlukningerne har hjulpet det franske aktiemarked til tops i løbet af 2021.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kena Betancur/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rekorder på rekorder på rekorder.

På trods af coronanedlukninger, en global forsyningskrise, stigende inflation og den voldsomt smitsomme omikronvarian har det globale aktiemarked – igen – haft et forrygende 2021. Kort før nytår var det brede, globale MSCI AC World-indeks steget cirka 18 procent, hvilket er langt over, hvad analytikerne havde forventet ved indgangen til året. Det er også væsentligt mere end de fem til ti procent, som aktiemarkedet historisk giver i årligt afkast.

Så hvad har drevet kursfesten? En blanding af et historisk økonomisk comeback efter den første coronanedlukning, overraskende flot indtjeningsvækst hos virksomhederne, fuldt smæk på privatforbruget og ikke mindst ekstraordinært store hjælpepakker fra regeringer og centralbanker.

Den overraskende førsteplads

Og netop den cocktail er der nogle lande, der har nydt særligt godt af. Et af dem er Frankrig, der topper årets liste over verdens bedste aktiemarkeder med et totalafkast på over 30 procent. Det er spektakulært på især én måde: Det flotte resultat har nemlig endelig fået hevet landets eliteindeks, CAC 40, tilbage, hvor det var, før it-boblen bristede i starten af 00erne – og er dermed for første gang i over 20 år i rekordterritorium. Det har andre landes indeks, herunder både det danske og amerikanske, formået for flere år siden, men det franske har hængt i bremsen.

I år har Paris fået medvind fra særligt landets luksus-, energi- og bankaktier. Luksusvarer har været populære i en tid med store private opsparinger og ingen muligheder for at bruge pengene på fornøjelse. Det har sendt franske virksomheder som Louis Vuitton-ejeren LVMH, Hermes og Gucci-ejeren Kering op med henholdsvis 43 procent, 76 og 23 procent.

Energigiganten Total er blevet løftet knap 30 procent af stigende oliepriser, mens landets banker BNP Paribas og Société Générale er steget henholdsvis 41 procent og 77 procent med udsigterne til, at renterne kommer til at stige.

USA følger trop

Traditionen tro ligger USA også blandt nogle af verdens bedste aktiemarkeder. Her forklarer Christian Tegllund Blaabjerg, investeringsstrateg i Industriens Pension, som har sammenfattet listen, at det primært skyldes tre ting:ultralempelig finans- og pengepolitik samt stærkt privatforbrug, og at it-aktier, som vægter tungt i de amerikanske indeks, har klaret sig godt igennem 2021.

»Husholdningernes opsparinger har aldrig været større. Hvis vi ser helt tilbage til både før og efter Anden Verdenskrig, sætter opsparingerne rekord i forhold til indkomst. Det har drevet forbruget i USA, og det har i høj grad også drevet aktierne op,« siger han.

»It-historien er også det, der sender Taiwan op i toppen af listen. It-aktierne har det godt, når rentekurven er flad, og det har den været i år. Hver gang renterne har været på vej op, er de blevet slået ned af centralbankerne. Men det kommer ikke til at fortsætte næste år, hvor centralbankerne begynder at stramme,« tilføjer han.

Til gengæld forventer han, at bankerne og energisektoren fortsat vil være blandt de stærkeste aktier i 2022.

»Bankerne kan få et fantastisk år, fordi de reagerer i den grad på rentekurven. Så hvis du ser stigende renter, som vi forventer, så reagerer bankerne på det med det samme,« siger han.

»Real asset, som ejendomme og energi kan også være med til at beskytte mod stigende inflation,« tilføjer han.

Danmarks eliteindeks ryger ud af eliten

I modsætning til de seneste år er Danmarks eliteindeks, C25, røget ud af top 10 over verdens bedste aktieindeks. Indekset har totalt set – kursstigning plus dividender – givet et afkast på godt 16 procent, hvilket placerer os på en 14.-plads og under det globale gennemsnit.

Det skyldes delvist et dårligt år for nogle sværvægtere som Vestas og Ørsted. Begge er dykket over 30 procent i en bredere nedtur for bæredygtige aktier. Derudover har både Vestas og Ørsted bakset med individuelle udfordringer.

Vestas leverede i november en overraskende stor nedjustering, der slagtede aktien på børsen på grund af et giftigt firkløver af stigende omkostninger, råvaremangel, flaskehalse og transportproblemer. Hos Ørsted er kursen presset af blandt andet stigende konkurrence fra oliegiganter, der gerne vil mase sig ind i markedet for grøn energi. Det har sendt priserne på for eksempel vindmølleprojekter i vejret, og Ørsted har tabt flere udbudsrunder i løbet af 2021.