Forsyningskrisen martrer endnu en mastodont – men fremtidsudsigterne lader vingeskudt Vestas få luft

Fangarmene fra en forsyningskrise i fuldt flor sendte i sidste uge aktien i vindmøllegiganten Vestas i nærmest frit fald. Sent fredag fremlagde rivalen Siemens Gamesa med over 5.000 ansatte i Danmark så endnu værre tal. Alligevel steg begge aktier mandag.

Vindmølleproducenten Siemens Gamesa er ligesom Vestas hård ramt af forsyningskrisen. Her ligger vindmøller fra selskabet tidligere i år klar på Rønne Havn, inden de blev fragtet ud til havvindmølleparken Kriegers Flak, der i dag er Danmarks største. Fold sammen
Læs mere
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sendte chokbølger gennem Vestas-aktien, da den verdensførende vindmølleproducent som den hidtil største aktør i dansk erhvervsliv i sidste uge måtte berette, at man er hårdt ramt af råvaremangel, stigende råvarepriser, voldsomme fragtrater og generelle transportproblemer.

En giftig cocktail, som investorerne reagerede på ved at sende Vestas-aktien i noget nær frit fald. På få dage dykkede aktien i landets fjerdestørste selskab målt på omsætning med 21 procent – svarende til, at Vestas med et fingerknips blev godt 61 milliarder kroner mindre værd.

»Det har været en udfordring gennem hele 2021, men er accelereret meget, og vi ser det fortsætte ind i 2022. Vi har logistikudfordringer, mangler råvarer og oplever en ekstrem inflation i omkostningerne,« lød det fra finansdirektør Marika Fredriksson, som snart stopper i selskabet.

Direktøren erklærede samtidig, at »ingen har set noget lignende tidligere«, og at det tegner til, at udfordringerne vil ramme Vestas endnu hårdere i 2022, end de gør i år.

Fredag aften kom så en af Vestas’ to største konkurrenter på globalt plan den spansk-tyske vindmølleproducent Siemens Gamesa med endnu sløjere regnskabstal for det forskudte regnskabsår 2020/2021.

Mens Vestas i månederne juli-august-september i år fik mere end halveret sin indtjening til 915 millioner kroner på bundlinjen i forhold til samme periode 2020, er tallene hos Siemens Gamesa i samme periode blodrøde. Her tabte rivalen godt 1,9 milliarder kroner. I hele regnskabsåret 2020/2021 har Siemens Gamesa tabt godt 4,6 milliarder kroner.

Selvom Vestas-rivalen efter en fusion for år tilbage mellem spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power altså betegnes som spansk-tysk, gør arven fra det gamle Siemens Wind Power med hovedkvarter i Brande, at vindmølleproducenten har flere end 5.000 ansatte i Danmark.

Den værste frygt skudt ned

Men selvom regnskabstallene fra først Vestas og siden Siemens Gamesa slår fast med syvtommersøm, at vindmølleindustrien over en bred kam har – og i lang tid vil have – enorme udfordringer med både råvarer og transport, stiger begge aktier mandag.

Klokken 15.30 er Vestas-aktien oppe med godt fem procent i dagens handel, mens Siemens Gamesas aktionærer på den første handelsdag efter regnskabsaflæggelsen sender aktien op med knap ni procent på børsen i Spanien.

Ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, skyldes det, at fredagens svage regnskab fra Siemens Gamesa samtidig skyder de værste scenarier for 2022 til hjørne.

For mens Vestas først annoncerer, hvad selskabet forventer af overskudsgrad i 2022, når årsregnskabet for i år sendes på gaden til februar, har Siemens Gamesa grundet sit forskudte regnskabsår allerede nu fremlagt en prognose for en stor del af 2022.

Og her forventer Siemens Gamesa en bedring i overskudsgraden, hvilket ifølge aktieanalysechefen i Sydbank betyder, at Vestas-aktionærerne heller ikke umiddelbart behøver at frygte, at indtjeningen næste år vil blive endnu værre end i år.

»Usikkerheden om Vestas’ rentabilitet i 2022 er meget høj som følge af de fortsatte forstyrrelser i forsyningskæderne og høje transport-/råvareomkostninger. Siemens Gamesa-regnskabet kaster vigtigt lys over, hvor massivt omkostningsstigningerne kan påvirke rentabiliteten i 2022,« skriver Jakob Pedersen i en aktiekommentar og tilføjer:

»Siemens Gamesas rentabilitetsudvikling fra 2020/21 til 2021/22 er i vores optik langt fra skrækscenarierne (for Vestas) henset til de aktuelle forsyningsudfordringer.«

Tager man de lidt længere briller, hvad angår aktierne, har ingen af de to vindmølleproducenter klaret sig godt i år. Med mandagens mindre comeback til Vestas er aktien faldet godt 23 procent siden årets start. Siemens Gamesa er i samme periode nede med godt 38 procent.