Så sort ser det ud på børsen i Athen

90 procent af værdierne på det græske aktiemarked er forsvundet på fem år. Finanssektorens kollaps er bare én årsag - en anden hedder Coca-Cola.

Det har været småt med lyspunkter på børsen i Athen siden krisen brød ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt mellem de gode nyheder fra Grækenland i disse dage, men her er alligevel én: Kurserne på børsen i Athen er steget med ti procent den seneste uge.

På trods af den positive nyhed skal man nok ikke hugge halsen af champagneflaskerne endnu.

Set over en femårig periode er de græske akter nemlig faldet med knap 90 procent. At kurserne er faldet kommer næppe bag på mange, idet den græske økonomi mest af alt minder om en rygende ruinhob, som EU og valutafonden desperat forsøger at holde hånden under med lån og krav om nedskæringer.

Men hvad er det egentlig, der trækker ned på den græske børs? Det svenske erhvervssite svd.se har sat Grækenlands aktiemarked under lup, og det viser sig, at der er et par overraskelse.

Man kommer dog ikke uden om, at finanssektoren er en af hovedsynderne, når det kommer til årsagen til kursfaldene. Én ting er, at den økonomiske opbremsning har kostet pengeinstitutterne dyrt i nedskrivninger og omsætningsfald - en anden er, at også de græske banker har måttet tage deres del af tabene på statens manglende evne til at betale det lånte tilbage.

Storbanken National Bank er et udmærket billede på, hvordan sektoren har haft det de seneste år. Nationalklenodiet har været på børsen siden 1880 og kunne i 2006 aflægge endnu et rekordregnskab. Kort efter toppede aktien i kursen 47 euro - knap fem år efter blev den handlet til 1,50 euro.

Der er dog også andet, der trækker ned - og her skal vi til læskedrikfronten. Et af de helt store selskaber i Grækenland er nemlig Coca-Cola Hellenic, der blev skabt i år 2000 i en fusion af Coca-Cola Beverages og Hellenic Botteling Company. Selskabet udgør 30 procent af Athen General Indeks, der dækker store 60 virksomheder, og da Coca-Cola Hellenic er faldet 70 procent på fem år, trækker det godt ned i indekset.

Coca-Cola Hellenics forklaring på kursdykket er krisens konsekvenser. Salget er simpelthen styrtdykket i takt med, at grækerne har skåret ind til benet.

Andre selskaber er blot blevet trukket ned af den dårlige stemning og den generelle mangel på kapital. Et af de selskaber er bettingfirmaet Opap. For fem år siden havde Opap en omsætning på knap fire milliarder kroner og en overskudsmargin på cirka 12 procent. Det har det også i dag - men i mellemtiden er aktiekursen bombet ned fra 26 til fire euro.

I sidste ende har det hele også ramt den græske børs selv. En aktie i Hellenic Exchanges, som er det børsnoterede selskab bag børsen, kan i dag erhverves forto euro. I 2008 kostede aktien 24 euro, skriver svd.se.