Nervøsitet kan sende stærke regnskaber i gulvet

Både Danske Bank og Jyske Bank forventer, at den kommende regnskabssæson overordnet set vil byde på fine tal fra virksomhederne, men uroen på de finansielle markeder kan spænde ben for kursstigningerne.

Langt de fleste børsnoterede danske virksomheder kværner derudaf og forventes at kunne præsentere fine tal med solid vækst på både top- og bundlinjen, når de sender deres halvårsrapporter på gaden.

Her til morgen er regnskabssæsonen skudt i gang med fine 6-måneders tal fra Novo Nordisk og DSV.

Men hos både Danske Bank og Jyske Bank ser man en fare for, at den uro, der p.t. hersker på de finansielle markeder, vil overskygge de meget positive halvårstal der sandsynligvis vil komme, og derfor kan investorerne i første omgang risikere at skyde en hvis pil efter kursstigninger, selvom tallene for årets første seks måneder ellers fundamentalt set kunne retfærdiggøre stigende kurser.

"Vi vil komme til at se gode resultater fra virksomhederne, men det er ikke sikkert, at markedet vil reagere positivt på disse fine resultater," siger chef for sales trading i Danske Markets, Mads Zink til Business.dk.

"De europæiske aktiemarkeder er meget styret af udviklingen i USA. Den nervøsitet der breder sig på kredit markederne i USA, spreder sig også til Europa. Så betyder det ikke så meget at virksomhederne rent faktisk gør det godt. I USA er virksomhederne overvejende kommet ud med gode resultater for første halvår, men nervøsiteten på kredit markederne overskygger de solide regnskaber," siger Mads Zink.

Han forklarer, at selvom regnskaberne viser sig at være meget gode, så skal man huske på at regnskabstallene er historiske data. Her og nu har markedet mere fokus på problemerne på kredit markederne og i hvor stort omfang de problemer vil sprede sig til andre områder.

Mads Zink ligger på linje med en række andre kolleger, der også har peget på, at de fleste virksomheder er forholdsvis højt prissat, hvilket kræver, at varen bliver leveret.

"Det ser ud til, at markedet straffer virksomhederne hårdere, hvis de skuffer, end belønner dem, hvis de overrasker positivt." siger Mads Zink.

Også hos Jyske Bank forventer aktiestrateg Per Hansen, at uroen på de finansielle markeder kan spænde ben for kursstigninger i kølvandet på et flot regnskab.

"Overordnet set forventer vi generelt stærke regnskaber. Men det er ikke sikkert, at virksomhederne bliver belønnet for de gode regnskaber, fordi stemningen er negativ," siger han.

Han hæfter sig også ved, at de danske aktier ikke just kan karakteriseres som billige.

"Det kan godt være, at nogle selskaber kommer med opjusteringer, men hvis der allerede er indregnet opjusteringer i kursen, så er det lige meget. Vi har set en vis multipel-udvikling, der i og for sig er meget normalt for et bull-marked (Et stigende aktiemarked præget af optimisme Red.). Men det er samtidig et faresignal, hvis det løber af sporet," siger han og peger på Rockwool og til en vis grad også Carlsberg, hvor indtjeningen er fornuftig, men hvor aktiekursen er steget mere end indtjeningen berettiger til.

"Så man bliver mere sårbar over for fremtiden. Så eventuelle indtjeningsskuffelser vil blive straffet hårdere," siger Per Hansen til Business.dk.