Kreditkrisen gør rigtig ondt på Morgan Stanley

Den amerikanske investeringsbank har nu tabt knap 50 mia. kr. på kreditkrisen. Nye store nedskrivinger i forbindelse med dagens regnskabsmeddelelse.

Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabene hos de store amerikanske banker i forlængelse af den såkaldte kreditkrise. Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley er nu blevet den seneste bank i rækken af finansielle institutter, der må gå den tunge gang og offentliggøre yderligere tab på kreditkrisen.

Morgan Stanley har nedskrevet yderligere 5,7 mia. dollar på grund af bankens eksponering mod de såkaldte subprime-lån, og dermed kommer Morgan Stanleys samlede tab på kreditkrisen op på svimlende 48 mia. kr. Det dårlige resultat betyder, at topchef John Mack fraskriver sig sin bonus for 2007.

"Nedskrivningerne Morgan Stanley har foretaget i dette kvartal er dybt skuffende - for mig, for vores kolleger, for vores bestyrelse og for vores aktionærer. Ansvaret ligger i sidste ende hos mig, og derfor vil jeg ikke acceptere en bonus for 2007," siger topchefen i forbindelse med bankens årsregnskab.

Kreditkrisen blev i sommer udløst af turbulens på det amerikanske boligmarked, hvor rystelser på markedet for de såkaldte subprime-lån har spredt sig til resten af verden. De særlige obligationslån er blevet strikket sammen i større finanspakker, som er blevet handlet, uden at købere - og tilsyneladende bankerne selv - har kunnet gennemskue de økonomiske konsekvenser.

Siden har en lang række banker hældt skeletter ud af skabene og afskrevet milliardbeløb på grund af kreditkrisen. Især de amerikanske banker er blevet hårdt ramt af krisen, og både arabiske og kinesiske investorer har været hurtige til at udnytte situationen og købe sig indflydelse i en række af verdens store banker - og nu også Morgan Stanley.

I forbindelse med regnskabet offentligør Morgan Stanley, at det kinesiske selskab China Investment Corporation skyder 5 mia. dollar ind i banken. Aftalen med Morgan Stanley er det seneste eksempel på banker, der er blevet undsat af statsejede investeringsselskaber fra Asien og Mellemøsten efter problemerne med kreditkrisen, og Morgan Stanley er nu blevet en del af en voksende liste bestående af Citigroup, Bear Sterns, Barclays, UBS og HSBC. Alle store hæderkronede banker, der har fået tilført udenlandsk kapital i år.
(RB-Børsen)