Høj oliepris betyder ikke meget for dansk økonomi - Nordea

 

Tirsdag ramte oliepriserne det højeste niveau siden 1983, hvor handlen med det sorte guld begyndte. Men den høje pris vurderes ikke til at være permanent, og har i øvrigt heller ikke den store betydning for den danske økonomi overordnet set.

 

- Verdensøkonomien er relativt resistent over for stigende oliepriser, og har været det siden priserne begyndte himmelflugten i 2004. De seneste år har de stigende boligpriser og udviklingen på boligmarkedet kunne kompensere for den dyre olie, siger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen til RB-Børsen.

 

Men på det amerikanske marked er boligpriserne ikke, hvad de har været. Og det amerikanske forbrug, der står for omkring 70 pct. af den amerikanske økonomi, er ved at falde som konsekvens heraf.

 

- Boligpriserne i USA er om ikke i frit fald, så på vej kraftigt ned. Og det betyder, at der er en risiko for en opbremsning i den amerikanske økonomi. Men det går godt i Europa, og på de største danske eksportmarkeder, Sverige og Tyskland, er der kommet gang i forbruget igen. Og så er euroen styrket overfor dollaren den seneste tid, hvilket alt sammen gør at oliepriserne ikke slår så hårdt igennem herhjemme. siger han.

 

Desuden gør det forhold, at dollaren er svag, at olieprisen stadig er reelt lavere end den var under oliekrisen i 1979. Desuden er atomkraft en vigtig energikilde i flere europæiske lande, og det kan også betale sig at udvikle alternativ energi, som flere gør.

 

- Og så er Danmark, sammen med et par andre lande i Europa, nettoeksportør af olie og energi, og det har jo en positiv effekt på vores økonomi, siger Helge Pedersen.

 

Han fortæller, at Nordea vurderer, at olieprisen på lang sigt vil falde igen. Til et niveau omkring de 60 dollar for en tønde. Dog kan yderligere stigninger på kort sigt ikke udelukkes.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )