Fondsbørsen reklamerer for skattely

Fondsbørsens hjemmeside har i mindst tre dage reklameret for skattely på Cypern. Fondsbørsen har nu fjernet annoncen og vil fremover indskærpe etiske regler over for annoncesælgerne.

Københavns Fondsbørs, der nu er ejet af det svenske børsselskab OMX AB, har i tre dage reklameret for skattely på sin hjemmeside www.omx.se

Reklamen er en såkaldt bannerannonce for websitet www.web-chamber.com, der garanterer 100 procents anonymitet for folk, der opretter selskaber på Cypern, som et led i skattetænkning.

Web sitet lover, at man ved at oprette et offshoreselskab på Cypern kan komme ned på nul procent eller meget tæt på nul procent i skat i landet, der har Europas laveste selskabskat.

Prmiært virksomheder

Selskabet Cyberbit i Fredericia, der ejer web-chamber.com, er et konsulenthus, der hjælper danske virksomheder til at nyde godt af Cyperns skattesystem. Her fortæller Nicos Andersen, at Cyberbit primært har virksomheder som kunder, men at man også hjælper enkeltpersoner med at oprette selskaber påøen. Selskaberne bliver ofte brugt til at placere investeringer i sommerhuse og aktier i, hvilket også er en grund til at selskabet gerne vil reklamere på fondsbørsens hjemmeside.

»Det, der er fordelen, er at man sparer noget i skat ved at gøre det. Man kan også sætte en såkaldt trustee ind som direktør i sit selskab på Cypern og hyre en sekretær til at passe telefonen, og så kan man være helt anonym - ingen kan se, hvem der ejer selskabet,« siger han.

Han fortæller over telefonen, at man skal betale skat, hvis man trækker pengene til Danmark, og at man ikke skal bruge Cypern som skattely. Det er der lande, som er bedre til, som han udtrykker det.

Hvis man beslutter sig for at sætte en virksomhed op i Cypern, skal Cyberbit have 2.100 euro for et hyldeklart selskab. Dertil kommer 450 euro for en sekretær, og andre 450 euro for en kontorregistrering, Alt i alt omkring 22.000 kroner for at overholde lovkravene til selskaber påøen.

450 euro for en direktør

En direktør koster 450 euro oveni, og så har man et selskab kørende.

»Det kan undre, at det lige netop er fondsbørsen, der lægger navn til sådan en reklame. En fondsbørs skal jo være kendetegnet ved at have en høj etik og moral, og den her annonce er måske lige på kanten,« mener Lars Bo Langsted, professor ved institut for erhvervsstudier ved Aalborg Universitet.

Der er formentlig ikke noget decideret ulovligt i annoncen i følge ham, men han mener, den er på kanten af, hvad fondsbørsen kan reklamere for.

Det var i gennem længere tid umuligt at få en kommentar til bannerannoncen fra Københavns Fondsbørs selv, men til sidst var det muligt at komme i kontakt med Niclas Lilja, OMX ABs svenske talsmand.

Han forklarer, at fondsbørsen har outsourcet arbejdet med at sælge bannerannoncer til hjemmesiden til selskabet Adserving Danmark. Dette selskab har til opgave at screene annoncer, inden de kommer på hjemmeside, men det er glippet i dette tilfælde, siger Niclas Lilja.

Først sagde Niclas Lilja, at OMX ville undersøge om reklamen strider mod retningslinierne for reklamer på hjemmesiden. Et kvarter efter blev reklamen taget af.

Kommunikationschefen understreger, at fondsbørsen nu vil indskærpe sine regler over for den eksterne leverandør, sådan at alle bannerannoncer fremover bliver screenet, inden de kommer på hjemmesiden.

Tillid til markedet

I en efterfølgende email skriver Niclas Lilja, at det er vigtigst af alt, at hjemmesiden opbygger tillid til markedspladsen.

I OMX etiske retningslinier står der blandt andet, at finansielle markeder er baseret på fair play, gennemsigtighed og troværdighed.

»Et godt marked er med til at belønne dem, der arbejder godt. Et dårligt marked konsoliderer uretfærdige strukturer og er til gavn for dem, hvis aktiviteter befinder sig i gråzonen af, hvad der er etisk korrekt,« står der blandt andet i retningslinierne (oversat fra engelsk, red.).