Fondsbørsen kigger på mystisk kursstigning i Torm

Aktierne i rederiet Torm steg torsdag næsten 18 procent uden egentlige nyheder om selskabet - fredag fortsætter den vilde stigning.

Foto: NIels Ahlmann Olesen. De senere år har været stormfulde for Torm, og udsvingene i aktien lokker spillelystne investorer til.
Læs mere
Fold sammen

Fondsbørsen kan være på vej til at undersøge en mystisk kursstigning i Torm torsdag eftermiddag. Det skete dagen inden, at Berlingske Business skrev om, at bankerne bag rederiet undersøger mulighederne for at sælge rederiet.

»Vi har bemærket den kraftige kursstigning i Torm i går. Generelt undersøger vi altid hvad der kan forklarer en markant kursændring, men jeg kan ikke kommentere på konkrete sager,« siger Jakob Kaule, der er chef for markedsovervågning hos Nasdaq OMX, fondsbørsen i København.

Shippingaktien er fredag fortsat yderligere knap 20 procent op efter at være begyndt dagen med en stigning på næsten 35 procent.

»Torm er en aktie, som hopper meget op og ned med pressehistorier,« siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

Han peger på, at de finansielle udfordringer, som Torm kæmper med, har fået mange til at spekulere flittigt i aktien.

»Det en aktie, som er mål for handlere, der gerne vil have en hurtig gevinst. Det kan man sagtens få i Torm, men man kan bestemt også få det modsatte,« siger Jacob Pedersen.

Berlingske Business skriver i dag, at Danske Bank og Nordea, der er blandt de største storaktionærer i Torm, har sonderet mulighederne for et salg til kapitalfonde i løbet af foråret. Det er sket på møder i New York.

Selv om oplysningerne i artiklen først blev kendt bredt i fredagens avis, begyndte Torm-aktien at stige ud på eftermiddagen torsdag. Her var det Sydbanks og Saxo Banks handelsafdelinger, der var blandt de største købere.

Torm kom i alvorlige økonomiske problemer, efter shippingmarkederne faldt, da den økonomiske krise brød ud. Rederiet havde i årene op til krisen betalt store udbytter til aktionærerne og kunne ikke håndtere gælden, der nåede 10 milliarder kroner.

I efteråret 2012 lykkedes det at blive enige om en plan, hvor bankerne overtager 90 pct. af rederiet.