Europæiske aktier dumpes af stigende smittetal og amerikansk usikkerhed

Røde tal har torsdag præget de europæiske aktiemarkeder, hvilket ifølge eksperter skyldes de stigende smittetal i Europa og usikkerhed om nye hjælpepakker i USA.

De tyske aktier falder markant torsdag, hvor store selskaber som Daimler, Volkswagen og Allianz falder med omkring fire procent.  Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De europæiske aktiemarkeder har torsdag været ramt af røde tal og fald på mellem to og tre procent. Det danske eliteindeks, C25, falder også med omkring 1,7 procent efter en måned med flere gode dage end dårlige.

Det britiske hovedindeks FTSE 100 falder med 2,3 procent, mens tyske DAX og franske CAC 40 falder med henholdsvis tre og 2,4 procent.

De høje europæiske smittetal har medført, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, onsdag varslede mulige nye restriktioner, mens både Frankrig og England har indført nye omfattende nedlukninger. De stigende smittetal i hele Europa er ifølge analyser fra Bloomberg og Financial Times den primære årsag til den store nedtur for de europæiske aktier.

Smitte og valgkamp

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen er udviklingen en naturlig reaktion efter en lang periode, hvor aktierne flere gange har lavet store udsving. De stigende smittetal i Europa og usikkerheden om, hvornår der kommer yderligere hjælpepakker i USA, er ifølge ham hovedårsagerne til, at der torsdag kan ses lutter røde tal på de finansielle markeder.

»Vi er midt i en amerikansk valgkamp, hvor der i de seneste dage har været stor usikkerhed om, hvorvidt der kommer nye stimulanspakker, hvornår de kommer, og hvor store de bliver. Det kan investorerne godt blive bange for,« siger Per Hansen.

Den analyse deles af investeringsdirektør og partner hos kapitalforvalteren Formuepleje, Henrik Franck. Han mener samtidig ikke, man skal undervurdere effekten af, at markederne er steget pænt den seneste uges tid, hvilket kan have fået investorerne til at hjemtage noget gevinst.

»I Europa har vi set nye og strikse covid-19-restriktioner i Frankrig og Storbritannien, og i Tyskland har kansler Merkel ligeledes varslet, at der kan komme opstramninger, efter at antallet af smittede er steget. Det skaber en vis bekymring for, om det kan brede mere om sig med nye nedlukninger,« siger han og lægger samtidig vægt på USAs rolle i torsdagens aktienedtur:

»I USA fik finansminister Steven Mnuchin kurserne til at falde onsdag med hans bemærkninger om, at det er usandsynligt, at USA kan nå at levere flere finanspolitiske stimuli inden valget i næste måned. Det havde mange investorer sat næsen op efter.«

Brexit spiller mindre rolle

Den britiske premierminister Boris Johnson har sat 15. oktober som deadline for, at Storbritannien og EU skal nå til enighed om en handelsaftale, inden overgangsperioden udløber ved årsskiftet. Hvis der ikke bliver indgået en aftale ved torsdagens topmøde, tegner udsigten sig til et hårdt Brexit. Det spiller dog ifølge Per Hansen og Henrik Franck ikke en betydelig rolle i forhold til torsdagens fald på de europæiske aktiemarkeder. Det skyldes, at de begge stadig forventer, at Boris Johnson kommer til at lave en aftale med politikerne i Bruxelles.

»Brexit er røget ned på investorernes prioriteringsliste, fordi de tror på, at der kommer en aftale. De er holdt op med at fokusere på det, fordi meget af det er spin og politikere, der puster sig selv op,« siger Per Hansen.

»I grove træk virker det til, at de finansielle markeder ikke tager truslen om et hårdt Brexit så tungt som tidligere. Måske i forventning om, at EU og briterne nok skal nå til enighed i sidste ende. Uanset hvad har udviklingen i smitten med covid-19 og præsidentvalget i USA skubbet Brexit væk fra investorernes dagsorden,« siger Henrik Franck.

Også de amerikanske futures peger på fald for de amerikanske aktier, når markederne i USA åbner kl. 15.30 dansk tid.