Danske aktier når ny milepæl: »Det er overraskende«

C25 nåede tirsdag en milepæl og lukkede for første gang over kurs 1.500. Eksperter er overraskede over de danske aktiers optur siden coronakrisen, som ifølge dem er særligt drevet af de store medicinalselskaber.

Novo Nordisk-aktien er kommet forrygende igen efter coronakrisen og er steget næsten 25 procent siden 23. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktier har været støt stigende siden bunden 23. marts. Nu har OMX C25 rundet en ny milepæl og lukkede tirsdag i kurs 1.512. Det er en stigning på 52 procent siden den historiske nedtur i marts, og et comeback, der er kommet bag på de fleste.

»Jeg er blevet overrasket, fordi det har været, og stadig er, et rigtig svært miljø globalt at operere i som virksomhed,« siger Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea.

Heller ikke investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen havde forudset et så hurtigt og kraftigt comeback til de danske aktier. Han lægger vægt på, at særligt medicinalselskaberne har været med til at drive det danske indeks.

»Det er overraskende, hvor markant og voldsom kursudviklingen har været. De danske medicinalaktier begynder at minde om teknologiaktierne på Nasdaq. USA har Silicon Valley, Danmark har Medical Valley,« siger Per Hansen og referer til den vilde kursstigning, som amerikanske teknologiaktier har været igennem i 2020.

Drevet af medicinalselskaber

Novo Nordisk, Genmab og Coloplast er nogle af de selskaber på C25, som har klaret sig særligt godt efter coronakrisen. Og det er ifølge Andreas Østerheden en stor del af årsagen til, at det generelle indeks er kommet så godt tilbage.

»Vi har flere store medicinalaktier, som har klaret sig godt globalt, og så har vi aktier inden for bæredygtighed, som er rigtig gode på deres område. Tilsammen har det givet flotte afkast til de danske investorer i år,« siger han.

Per Hansen mener, at medicinalselskaberne har haft en fordel under coronakrisen, og at de derfor bør tilskrives en stor del af æren for, at C25 nu har rundet kurs 1.500 for første gang efter at have været nede og vende i kurs 990 i marts.

»Det er først og fremmest et udtryk for, at aktiesammensætningen i Danmark består af en meget høj andel af life science og medicin. Det, der gør, at de danske aktier ikke er faldet ligesom andre steder, er, at vi har selskaber, som gør det ret fantastisk på det her område,« siger han og tilføjer:

»Det, der kendetegner de danske selskaber, er, at de har kompetencer i verdensklasse inden for hver deres niche.«

Det vil fortsætte - men langsommere

Efteråret byder på flere begivenheder, som ifølge Andreas Østerheden og Per Hansen kan påvirke aktiemarkedet. Der er præsidentvalg i USA, udsigten til et hårdt Brexit tegner sig, og coronavirussen smitter stadig globalt. Alligevel vurderer Andreas Østerheden, at de danske selskaber fortsat vil klare sig godt.

»Jeg vurderer, at vi også i regnskaberne fra tredje kvartal vil se pæne danske regnskaber, hvis man sammenligner dem internationalt,« siger han og fortæller samtidig, at han ser, at de danske aktier vil fortsætte deres udvikling.

»Når vi kommer ud af økonomiske kriser er alle typisk lidt for pessimistiske. Vi vurderer, at indtjeningsvæksten lige nu er undervurderet med 5-10 procent de kommende år. Og det skal være med til at løfte aktierne fremadrettet.«

Per Hansen kan ikke forestille sig, at aktierne vil blive ved med at stige i samme tempo, som de har gjort efter coronakrisen.

»Jeg ser ikke, at de danske selskaber pludselig kollapser, men jeg ser en øvre grænse for, hvor meget man kan forvente, at de danske selskaber skal stige, fordi der er en grænse for, hvor meget man skal betale for en given vare,« siger han og lægger vægt på, at han stadig har høje forventninger til de danske selskaber i fremtiden.

»Der er ikke noget, der tyder på, at de danske aktier ikke kan blive ved med at levere nogle meget gode afkast. De danske selskaber er dyre, fordi de laver nogle fantastiske resultater, som investorerne er vilde med.«