Ny analyse: Så hårdt har coronakrisen ramt danske eliteselskaber

Indtjeningen i Danmarks største børsnoterede virksomheder faldt med 20 procent i andet kvartal. Det viser en ny analyse fra revisions- og konsulenthuset PwC.

Coronakrisen har ramt de danske selskaber i eliteindekset C25 hårdt på indtjeningen, viser en ny analyse fra PwC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største børsnoterede virksomheder blev hårdt ramt af coronakrisen i foråret.

Det fremgår tydeligt af en ny analyse, som revisions- og konsulenthuset PwC har lavet. Ifølge analysen faldt den gennemsnitlige driftsindtjening i de danske C25-selskaber med 20 procent i andet kvartal, når man sammenligner med samme periode sidste år.

»Virksomhederne er hårdt ramt på deres indtjening. Det kan skyldes, at de fleste selskaber har oplevet et fald i omsætningen – og da virksomhederne ikke på så kort sigt har kunnet tilpasse deres omkostninger, har det resulteret i, at indtjeningen er blevet påvirket negativt,« siger Henrik Steffensen, der er partner og regnskabsekspert i PwC.

Henrik Steffensen fremhæver dog, at det kun er tre ud af de 17 ikke-finansielle selskaber, som indgår i PwCs analyse, der har haft decideret negativ driftsindtjening i andet kvartal.

Samtidig påpeger han, at regnskaberne fra de danske eliteselskaber heller ikke indeholder væsentlige nedskrivninger af anlægsaktiver.

»Det kan indikere, at virksomhederne ikke anser krisen som langvarig, og at man på længere sigt kan fastholde sit indtjeningsniveau. Dette understreges også af, at kursen på 15 ud af 20 ikke-finansielle selskaber i C25-indekset er højere ultimo andet kvartal 2020 sammenholdt med ultimo andet kvartal 2019,« siger Henrik Steffensen.

Omsætningsfremgang i enkelte selskaber

Analysen fra PwC viser desuden, at de ikke-finansielle virksomheder i C25-indekset har oplevet en gennemsnitlig vækst i omsætningen på fire procent i andet kvartal, hvis man sammenligner med samme periode sidste år. Det svarer til en samlet omsætningsvækst for de 17 selskaber på cirka 8,9 milliarder kroner.

»Den positive udvikling i omsætningen kan tilskrives få selskaber, der trækker det generelle gennemsnit op. Kun seks ud af 17 selskaber har således haft en positiv omsætningsvækst i andet kvartal 2020 i forhold til samme periode sidste år, og indekset må derfor siges at være bredt ramt af covid-19-krisen,« siger Henrik Steffensen.

PwC-analysen peger også på, at de store børsnoterede virksomheder på det seneste har fået et mere klart billede af, hvordan coronakrisen vil påvirke dem i den resterende del af det indeværende regnsskabsår.

For da coronakrisen ramte Danmark i det tidlige forår, var usikkerheden om fremtiden så stor, at 14 ud af 20 eliteselskaber valgte at suspendere deres forventninger.
Men i forbindelse med aflæggelsen af kvartalsrapporten for andet kvartal har 13 selskaber igen valgt at offentliggøre deres forventninger til det indeværende regnskabsår, fremgår det af den nye analyse.

»I begyndelsen af covid-19-krisen var det meget svært at spå om den fremadrettede udvikling. Der ser dog ud til at tegne sig et billede af, at selskaberne her i anden halvdel af regnskabsåret igen har mulighed for at fastlægge deres forventninger til fremtiden,« siger Henrik Steffensen.

I analysen fra PwC bemærkes det dog også, at Finanstilsynet i starten af august tilskyndede de børsnoterede selskaber til igen at sætte ord og tal på deres forventninger til fremtiden.