Trumps positive coronatest giver nervøst aktiemarked

Forventningerne til de amerikanske aktier tog et dyk, da nyheden om Donald Trumps smitte med coronavirus kom frem.

 
Donald Trump og hans hustru, Melania Trump, er begge blevet testet positiv for coronavirus. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Donald Trump og hans kone Melania er blevet testet positive for coronavirus. Det skrev den amerikanske præsident på Twitter fredag morgen dansk tid.

Den melding fik fredag morgen de amerikanske futures, altså forventningerne til det amerikanske aktiemarked, til at dykke. Det toneangivende indeks S&P 500 står til at falde med 1,7 procent, når markederne åbner, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks forventes at falde med 2,2 procent.

Samtidig står oliepriserne til at falde med fire procent.

Faldet skyldes ifølge chefstrateg i PFA Tine Choi Danielsen, at nyheden om Trumps sygdom skaber endnu mere usikkerhed omkring forløbet af det amerikanske præsidentvalg.

»Det er en relativt markant reaktion, der efter min vurdering sker, fordi det skaber en uventet usikkerhed midt i valgkampen, der rejser en lang række nye spørgsmål« siger hun.

Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank, mener, at nyheden om Donald Trumps positive coronatest kommer oven i en i forvejen usikker tid for investorerne.

»Investorerne er i forvejen nervøse, fordi de er i tvivl om, hvornår de skal i gang med at sælge vækstaktier og købe cykliske aktier. Samtidig kommer der kæmpe jobrapport, der er præsidentvalgkamp, og der kommer snart nye regnskaber,« siger han.

Is i maven

Tine Choi Danielsen vurderer, at det største slag på markedet vil komme fredag, men lægger samtidig vægt på, at en længere periode med usikkerhed omkring det amerikanske præsidentvalg kan få store konsekvenser for stemningen på aktiemarkedet. Hun råder dog private investorer til at forholde sig i ro.

»Det bedste, man kan gøre lige nu, er at have is i maven. Man skal være forberedt på, at markedet kan komme til at svinge i den kommende tid, men på den længere bane er jeg ikke i tvivl om, at tingene nok skal rette sig igen.«

Lars Skovgaard Andersen er bekymret for, om overraskelsen i nyheden om Donald Trumps smitte kan være dråben, der falder ned i et allerede fyldt bæger.

“Det kan blive den lille ting, der skubber investorerne til at tage gevinst hjem. Men det vurderer jeg ikke er så sandsynligt,” siger investeringsstrategen.

Helt grundlæggende mener han, at det ikke er Trumps sygdom eller hvem, der bliver præsident i USA, som er afgørende vigtigt for aktiemarkedet.

»Det vigtigste er, om og hvornår vi får en vaccine, og hvordan centralbankerne vil agere. Det betyder mere, end hvem der er præsident i USA,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Danske Bank har på Twitter delt en oversigt over, hvem bookmakerne ser som favorit til at vinde præsidentvalget den 3. november. Her har Donald Trumps chancer lidt et gevaldigt knæk, efter han er blevet smittet med coronavirus.

En amerikansk udfordring

Det amerikanske aktiemarked er stemningssættende for resten af verden, men de europæiske aktier er hidtil ikke faldet i samme grad som de amerikanske futures, selvom både det tyske hovedindeks DAX og det britiske FTSE 100 falder med omkring en procent.

Det danske C25-indeks er åbnet med et lille fald siden torsdag, men ligger stadig solidt over kurs 1.500. FLSmidth & Co. falder med fire procent, mens Ambu og Demant falder med henholdsvis 2,6 og 2,2 procent.

»Det amerikanske marked er stemningssættende for resten af verden, men man skal huske på, at nyheden om Trumps sygdom mest er en amerikansk udfordring,« siger Tine Choi Danielsen.

De amerikanske aktiemarkeder åbner klokken 15:30 dansk tid.