Tesla-boblen er sprunget: »Aktien har ikke afspejlet den virkelige verden«

Tesla blev i løbet af foråret og sommeren verdens mest værdifulde bilselskab, men nu er aktien styrtdykket på kort tid. Eksperter vurderer dog ikke, at en større nedtur på det brede marked er på vej.

Elon Musk har grund til at bekymre sig, efter at Tesla-aktien er faldet med over 30 procent på få dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elbilproducenten Tesla har været billedet på de enorme kursstigninger, som har ramt de store teknologiselskaber efter coronakrisen. Men nu er festen tilsyneladende ved at være slut.

Tesla-aktien faldt tirsdag med 21 procent og fortsatte dermed udviklingen fra slutningen af sidste uge, så aktien nu i alt er faldet med over 30 procent på få dage.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen er ikke overrasket over Teslas fald. Han mener endda stadig, at aktieprisen er på en anden planet.

»Der er ingen tvivl om, at Tesla ikke har afspejlet den virkelige verden de seneste måneder. Og på trods af faldet er prisfastsættelsen i forhold til den underliggende forretning stadig skræmmende vanvittig,« siger han.

Per Hansen forventer dog ikke, at Tesla-aktiens dramatiske fald vil brede sig til et større fald på resten af teknologiaktierne eller det brede aktiemarked.

»Tesla-boblen er blevet prikket, og investorerne er blevet bevidste om, at der også kan have været doping i de øvrige teknologiaktier. Men jeg vurderer ikke, det er et udtryk for, at teknologiaktierne vil blive ved med at falde markant,« siger investeringsøkonomen.

Træerne gror ikke ind i himlen

Hos Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, Formuepleje, er man gået i en stor bue uden om Tesla-aktierne. Her har aktiechef og partner Otto Friedrichsen længe tænkt, at prisfastsættelsen var alt for høj.

»Tesla er på vej mod jorden igen efter at have været værdiansat meget voldsomt, hvilket de i øvrigt stadig er. Det er en erkendelse af, at træerne ikke gror ind i himlen,« siger han.

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

»Der er ingen tvivl om, at Tesla ikke har afspejlet den virkelige verden de seneste måneder. Og på trods af faldet er prisfastsættelsen i forhold til den underliggende forretning stadig skræmmende vanvittig.«


Per Hansen vurderer, at det særligt er »fear of missing out«, som har drevet teknologiaktierne og særligt Tesla op. Og nu er det den samme modsatte effekt, der giver aktien det store fald.

»Det, der driver Tesla, er frygten for at stå udenfor, mens aktien kører op, og frygten for at være i aktien, mens den kører ned,« siger han og fortsætter:

»Prisfastsættelsen afspejler i højere grad investorers våde drøm om, hvor meget de kan komme til at tjene på en Tesla-aktie, end den bygger på en økonomisk virkelighed.«

Ikke starten på større nedtur

Otto Friedrichsen har svært ved at se en ny optur for teknologiaktierne, der ligesom Tesla er faldet siden i torsdags. Han vurderer, at aktiemarkedet langsomt vil vende tilbage til mere normale tilstande. Og det vil gøre ondt på forventningerne til de vækstaktier, som har drevet markedet siden coronakrisens udbrud.

»Teknologiaktierne er steget meget voldsomt, fordi forventningen har været, at den fremtidige indtjening vil blive meget stor. Men forventninger kan være flygtige. Så den nye usikkerhed om værdiansættelsen og forventningerne til den fremtidige indtjening har været med til at få aktierne til at falde,« siger Otto Friedrichsen.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, er knap så pessimistisk på teknologiaktiernes vegne. Han vurderer, at det nu igen kan være fornuftigt at købe ind i nogle af selskaberne.

»Når man ser niveauerne på Nasdaq, vil jeg mene, at man kan begynde at stikke tåen i igen. Der er masser af argumenter for, at man skal passe på, men jeg mener, at det igen er ved at være tid til at købe lidt ind på teknologiaktier,« siger han og opfordrer samtidig til at være kritisk:

»Det er vigtigt at sige, at der er nogle aktier, som jeg under ingen omstændigheder kunne finde på at købe. Man skal kigge på, om selskaberne har en fundamental god forretning.«

Lars Skovgaard Andersen beskriver sig selv som en forsigtig optimist i forhold til aktiemarkedet, som ifølge ham lige nu bliver ramt af mange ting på en gang.

»Det, vi ser nu, er en korrektion, ikke starten på en større nedtur. Vi har hele tiden forventet, at der i efteråret ville komme nogle udsving på markedet,« siger han.

Vaccinetilbageslag

Vaccineproducenten AstraZeneca er løbet ind i problemer med vaccineprøverne, hvilket har fået selskabet til at sætte forsøgene med en vaccine mod covid-19 på pause.

Samtidig er topcheferne fra ni af de største medicinalproducenter i USA gået sammen med budskabet om, at de ikke vil sende en coronavaccine på gaden, før den er blevet testet, som reglerne foreskriver.

Dermed er udsigten til en coronavaccine blevet længere. Og det vil ifølge Lars Skovgaard Andersen give nogle udslag på aktiemarkedet.

»Nogle investorer har overvurderet, hvornår vaccinen kommer. Det vil give nogle helt naturlige udsving de næste par dage efter tilbageslaget i vaccineudviklingen,« siger han.

De ærgerlige vaccinenyheder kan dog ifølge ham også få den effekt, at teknologiaktierne stopper med at falde.

»Investorerne vil gå væk fra de cykliske aktier og tilbage til teknologiaktierne, fordi udsigten til en vaccine er blevet udsat. Derfor kan tilbageslaget med vaccinen betyde, at blødningen på teknologiaktierne stopper,« siger Lars Skovgaard Andersen.