Pludselig kom en meddelelse, der tog republikanere på sengen: Trump standser centrale forhandlinger til efter valget

Republikanerne i Kongressen fik en brat opvågen, da præsident Trump med et tweet aflyste videre forhandlinger om en økonomisk håndsrækning til det coronakriseramte erhvervsliv i USA.

Trump plejer at være ekstremt opmærksom på aktiemarkedet og sin vælgerbase, hvorfor hans tweet om at standse forhandlinger om hjælpepakker har virket uforståeligt på mange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Megan Jelinger/Reuters/Ritzau Scanpix

»Hvor er logikken?« Selv drevne republikanske kongresmedlemmer kunne ikke se præsident Donald Trumps strategi bag en række afgørende tweets, der sent tirsdag aften dansk tid – kort før børserne i USA lukkede – sendte aktierne ned.

Trump forlangte øjeblikkeligt stop for alle forhandlinger med demokraterne om hjælpepakker til coronaramte familier og virksomheder indtil efter valget.

Der var absolut ingen grund til, at Trump så bombastisk lukkede for alle forhandlinger for at redde virksomhederne fra at lukke massivt i forbindelse med coronakrisen. Forhandlingerne var nemlig ikke i nærheden af et egentligt sammenbrud, lød det fra Demokraterne og enkelte republikanere.

Timingen kom ganske enkelt som en overraskelse, selv om Trump forinden havde talt kortvarigt med Senatets flertalsleder, republikaneren Mitch McConnell, den republikanske leder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, samt finansminister Steven Mnuchin. Ifølge den amerikanske TV-station CNN var der ikke under telefonkonferencen antydning af, at Trump helt ville afbryde forhandlingerne med Demokraterne og udskyde dem til efter præsidentvalget i november.

Gabet var stort, men ...

Ganske vist var gabet mellem Republikanerne og Demokraternes forhandlingsleder, Nancy Pelosi, til at tage og føle på, både med hensyn til beløb, og hvem, pakkerne skulle tilgodese. Men da det løb ind med kritik af Trump fra menige støtter rundt om i landet, så ændrede tonen sig. For hvis man ventede med nye hjælpepakker, ville det primært skade de personer, der tjener mindst.

Pelosi strammede endda kritikken af Trump ved at sige, at »tro mig, der er nogle, der mener, at steroiderne har haft betydning for hans tænkning.«

Mitch McConnell udtrykte ganske vist bagefter sin støtte til Trump over for de amerikanske medier. Men en række andre republikanere – blandt andet senator Susan Collins fra Maine og John Katko, som er republikansk medlem af Repræsentanternes Hus fra New York – kritiserede beslutningen.

Repræsentanternes Hus har et demokratisk flertal, og i sidste uge vedtog huset en hjælpepakke på 2.200 mia. dollar – en plan, som ikke har nogen chancer for at gå igennem Senatet, hvor der er republikansk flertal. Det, Republikanerne har tilbudt, er en pakke på »kun« 1.300 mia. dollar, men Nancy Pelosi har gentagne gange sagt, at det er alt for lidt. Republikanerne mener derimod, at demokraternes forslag er for meget.

Hvem skal have glæde af pengene?

Derudover er man uenige om, hvem pakkerne skal gå til. Det, der ligger i pakkerne, er hjælp til arbejdsløse, til flyindustrien, til andre virksomheder, der er hårdt ramt på grund af coronakrisen, og til hjælp til sundhedssektoren. De to partier hiver og slider i formuleringerne, afhængig af hvad man vil prioritere.

Demokraterne fortolker i øvrigt den amerikanske nationalbanks seneste kommentarer således, at banken er på deres side. Banken har advaret mod at sende for få penge i kredsløb i den nuværende situation. »For lidt vil kunne skade økonomien og sende landet ud i en langvarig krise,« lyder det fra banken.

Men med det seneste tweet fra præsident Trump, som truer med at gå enegang og sende sin egen pakke ud i sit eget navn, er der håb om, at forhandlingerne ikke endeligt er slut.