Én bemærkning fra Trump sendte rystelser gennem Wall Street

Investorerne på det amerikanske aktiemarked vaklede tirsdag, da udsigten til økonomiske stimuli tilsyneladende blev udskudt til efter det amerikanske præsidentvalg. Men så skete noget uventet.

Præsident Donald Trump, da han tidligere på ugen vendte tilbage til Det Hvide Hus fra Walter Reed Medical Center, hvor han blev behandlet for covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix

Der er under en måned til det amerikanske præsidentvalg, og siden præsident Trump mandag blev udskrevet fra hospitalet, hvor han har været under behandling for covid-19, har han været særdeles aktiv på det sociale medie Twitter.

Og særligt ét af hans tweets har fået stor opmærksomhed, da det tirsdag eftermiddag sendte rystelser gennem Wall Street og det amerikanske aktiemarked.

»Jeg har instrueret mine repræsentanter i at stoppe med at forhandle til efter valget,« skrev han blandt andet med henvisning til en række hjælpepakker til den amerikanske økonomi.

Til gengæld vil han »omgående, efter at jeg vinder« vedtage en større økonomisk pakke, der fokuserer på »hårdtarbejdende amerikanere og små virksomheder«, lyder det det i tweetet.

Det sendte efterfølgende rystelser gennem Wall Street, skriver en række medier, herunder The Wall Street Journal, Bloomberg og Financial Times.

Sidstnævnte beretter, at præsidentens udmelding satte gang i et større udsalg på markederne, da den manglende støtte gør den økonomiske genrejsning efter coronakrisen noget mere usikker i potentielt uger eller måneder.

Svingende kurser – og en overraskelse

De amerikanske aktiekurser var ellers på vej opad i løbet af tirsdag, skriver The Wall Street Journal. Men efter Donald Trumps udmelding var der en række fald på tværs af markederne.

S&P 500 faldt således 1,4 procent, mens Dow Jones faldt med 1,34 procent. Nasdaq faldt med 1,57 procent ved lukkekurserne tirsdag.

»Det tager helt klart lidt af luften ud af den optimisme, der var på markedet. Men det betyder ikke, at vi ikke får en ny finanspolitisk aftale, men bare at det ikke bliver før valget og muligvis ikke før indsættelsen,« siger Jon Hill, rentestrateg ved BMO Capital Markets, til The Wall Street Journal.

Men så skete noget uventet. Ifølge Bloomberg var den amerikanske præsident nemlig ude at bede om støtte til både flyselskaberne og den amerikanske hjælpepakke kaldet Paycheck Protection Program, og det ser ud til at rette op på noget af det tabte i formarkederne.

»Så der er måske stadig noget stimulus på vej inden valget. Det fjerner den angst, det tidligere Trump-tweet skabte, for, at der ikke vil være yderligere forhandlinger om stimuluspakker,« siger Ben Amons, der er chef for global makrostrategi hos Medley Global Advisors, til Bloomberg.

Den danske investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udtaler i en skriftlig kommentar, at markedets reaktion viser, at investorerne er »nervøse og kortsigtede«:

»Det vidner om, at den økonomiske genopretning stadig er skrøbelig, men også at politiske udtalelser på kort sigt kan flytte aktiebjerge.«