Danskerne har investeret massivt i hjemlige aktier – men kan det blive ved med at give store afkast?

Langt de fleste aktier i danskernes porteføljer er i danske selskaber, hvor særligt sundhedssektoren er dominerende. Investeringseksperter advarer dog om, at 2021 kan blive et svært år for danske aktier.

Mere end hver femte danske privatinvestor har Novo Nordisk i porteføljen. Skal man tro investeringseksperter, kan 2021 dog ende med at blive et sværere år for Novo Nordisk og andre danske aktier. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

2020 endte med at blive et rekordår for danske aktier efter et dramatisk fald ved nedlukningen i marts. C25-indekset har særligt været drevet af de store selskaber inden for sundhed og grøn energi, som ikke har været særlig påvirkede af coronakrisens konsekvenser.

Danske privatinvestorer foretrækker også klart at investere i danske selskaber. Det viser en analyse fra Danske Bank, som er baseret på en kvart million private investeringskunder. Her ses det, at danske aktier fylder tre fjerdedele i danske privatinvestorers porteføljer.

Af disse aktier udgør danske sundhedsaktier 37 procent med Novo Nordisk som det suverænt mest populære selskab, efterfulgt af Ørsted og Vestas.

2021 kan dog blive året, hvor det kan betale sig at se ud over Danmarks grænser, hvis man er på udkig efter fornuftige afkast. Det vurderer investeringsstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen.

»Vi kommer fra en periode, hvor vi har været bekymret for økonomien og væksten. Derfor har danske aktier klaret sig godt, mens andre sektorer er blevet meget billige,« siger han og peger på cykliske aktier i industri, råvarer og byggeri:

»Og de vil komme til at klare sig rigtig godt, når der igen kommer gang i økonomien i løbet af året. Men det er sektorer, vi ikke har i Danmark.«

Den analyse deles af Michael Friis Jørgensen, som er aktiechef i HC Andersen Capital. Han peger på Tyskland og Sverige som nogle af de markeder, man som dansk investor med fordel kan se efter.

»Der er ikke langt geografisk, men for mange kan det føles fjernt, fordi man ikke kender selskaberne. Bliver året, som vi tror, så ligger man bare ikke bedst i danske aktier,« siger Michael Friis Jørgensen.

Svær tid for teknologi og sundhed

På trods af en global pandemi og økonomisk krise er investeringsglæden ikke gået tilbage i 2020. Faktisk har danskerne handlet med aktier som aldrig før.

Ud over de store selskaber i C25 har de danske investorer været begejstrede for amerikanske teknologiaktier. Det gælder særligt Tesla, Google, Apple og Amazon, som også har spillet en stor rolle i at drive opsvinget på de amerikanske aktiemarkeder i 2020.

Men skal man tro Lars Skovgaard Andersen, bliver det ikke til en gentagelse i 2021 for danske sundhedsaktier og amerikanske teknologiaktier.

»Jeg tror ikke, at 2021 på samme måde bliver et år med kæmpe opture. Det bliver til gengæld et år, hvor man virkelig kommer til at mærke, hvis man ikke får lagt sine investeringer de rigtige steder,« siger han.

Danskerne handlede med aktier som aldrig før i 2020. Fold sammen
Læs mere

Også Michael Friis Jørgensen lægger vægt på, at den forventede kickstart af økonomien, når vaccinationerne for alvor begynder at tage fat, vil svække vækstaktierne.

»De amerikanske teknologiselskaber kan godt blive hårdt ramt. Derfor kan det betale sig at flytte mere over i industri eller finans,« siger han.

Berlingske beskrev for nylig, hvordan valueaktier i 2020 havde det værste år i århundreder, men at de med stor sandsynlighed vil få et comeback inden længe.

»Man køber det, man kender«

Selvom det sandsynligvis ville gavne mange danskeres aktieafkast at flytte nogle af investeringerne over i udenlandske selskaber, tvivler Michael Friis Jørgensen på, at det vil ske.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

»Man køber det, man kender. Samtidig er mennesker jo flokdyr og følger det, andre gør.«


Han påpeger, at der i alle lande findes en bias mod hjemlige aktier, som dog er særlig stærk i Danmark. En bias, som i mange år har kunnet betale sig.

»Investeringsvaner er utrolig svære at bryde. Mange private investorer har det sådan, at man bliver ved med det, der har virket i lang tid. Også selvom der måske er større afkast at hente andre steder,« siger aktiechefen.

Lars Skovgaard Andersen forstår godt, at danskerne har været gladest for danske sundhedsselskaber og amerikanske teknologigianter i 2020.

»Man køber det, man kender. Samtidig er mennesker jo flokdyr og følger det, andre gør. Og det har jo ikke været helt dumt, for de her selskaber har været de bedste at have i 2020,« siger han.

Selvom Michael Friis Jørgensen ikke tror på store afkast i det nye år for danske aktier generelt, er han stadig positivt stemt over for de grønne giganter, Ørsted og Vestas.

Han lægger samtidig vægt på, at tryghed ofte kan være en vigtigere faktor end kortsigtede afkast, når det kommer til aktieinvesteringer.

»Det er meget vigtigt at være tryg i sine investeringer, for så agerer man klogest og træffer ikke irrationelle beslutninger. Derfor er det altid en afvejning, om man vil søge uden for sin komfortzone efter større afkast eller blive liggende i det, man kender,« siger Michael Friis Jørgensen.

C25 har fået en fornuftig start på 2021 og satte fredag rekord. Mandag og tirsdag er indekset dog faldet med knap to procent.

LÆS MERE