Godmorgen,
Velkommen til en fredag morgen, hvor solen skinner både over Danmark og verdens aktiemarkeder.
Over hele linjen er der for en gang skyld stigninger, og især i Asien er indeksene i højt humør. Det kinesiske Shanghai Composite er steget 3,2 pct, hvilket sætter det på kurs mod en 24 pct. optur i årets første kvartal. Det markerer den stærkeste tre-måneders periode siden fjerde kvartal i 2014.
Også det danske eliteindeks har haft en forrygende start på 2019 og er inden fredagens åbning steget 12,5 pct. i første kvartal. Det er den største stigning siden begyndelsen af 2015.
3 ting du skal vide inden markedet åbner:
- De flotte aktiestigninger fredag kommer primært efter nogle positive toner fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina. Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, og finansminister, Steven Mnuchin, er i øjeblikket i Beijing for at løse konflikten mellem de to stormagter, og sidstnævnte sagde fredag morgen, at de to sider havde haft en »meget produktiv« arbejdsmiddag. Den positive tone på aktiemarkedet i første kvartal er delvist kommet på ryggen af håb om en handelsaftale mellem Washington og Beijing, så markedet følger forhandlingerne tæt. Kinas topforhandler Liu He skal efter planen til USA i næste uge for at komme nærmere en endelig aftale.
- Er tredje gang lykkens gang for Theresa May? Den britiske premierminister sender fredag eftermiddag sin Brexit-aftale til afstemning i parlamentet, efter den allerede er blevet stemt ned to gange. May har lovet at gå af, hvis aftalen bliver godkendt denne gang, men det er stadig usikkert, om hun har vundet nok støtter. Oppositionspartiet Labour og det nordirske parti DUP har begge sagt, at de vil stemme imod, og der er flere af Mays egne konservative partifæller, der også vil stemme aftalen ned. Fredag markerer ellers dagen, hvor Storbritannien efter den oprindelige plan skulle have forladt EU. Det er nemlig to år siden, at May aktiverede den såkaldte Artikel 50, men på grund af kaos i det britiske parlament har premierministeren stadig ikke været i stand til at få en skilsmisseaftale forhandlet på plads. Pundet bliver fredag morgen handlet i en kurs på 8,69 kroner.
-
Renter på statsobligationer har stabiliseret sig fredag morgen og er nu ikke længere i frit fald, som de var tidligere på ugen. Bekymringer om global vækst har fået investorerne til at flokkes om obligationer, som bliver betragtet som mere sikre papirer, og det har drevet renterne ned. Renter og obligationskurser bevæger sig modsat hinanden. De historisk lave renter kan være et signal om, at en recession er på vej, hvilket også har fået aktieinvestorer til at være lidt mere nervøse i denne uge.
Læs: Alle taler om rentekurven og recession – men hvad betyder det egentlig for aktierne?
Det kan rykke markedet i dag - 8:30
- Kl 9.55: Tyskland - arbejdsløshed, marts.
- Kl. 10.30: Storbritannien - BNP. 4 kvartal.
- Kl. 11.00: Eurozonen - inflationstal, marts.
- Kl. 13.30: USA - privatforbrug, januar.
- Kl. 13.30: USA - PCE-kerneinflation, januar.
- Kl. 15.00: USA - Michigan forbrugertillidsindeks, marts.
Virksomheder i fokus
-
Ørsted - Morgan Stanley hæver kursmålet til 570 kroner fra 505 kroner.
-
Genmab holder generalforsamling.
- Atlantic Petroleum og TK Development kommer med regnskab
- AstraZeneca har indgået en milliardaftale med japanske Daiichi Sankyo om udvikling af lægemidlet Trastuzumab til at behandle bryst- og mavekræft.
- Uber-rivalen Lyft har prissat sin børsnotering på 72 dollar per aktie, hvilket er i den høje ende af det spænd, virksomheden havde meldt ud.
Markederne lige nu
Asien
Hong Kongs Hang Seng: +1,1 pct.
Kinas Shanghai Composite: +3,2 pct.
Japans Nikkei 225: +0,8 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,6 pct.
Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,6 pct.
Tysklands DAX 30: +0,6 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,5 pct.
USA (futures)
S&P 500: +0,3 pct.
Nasdaq: +0,4 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,3 pct.