Chr. Hansen investerer i fremtiden

Kapaciteten er udvidet markant, og nu kommer der en pause. Væksten fortsætter med ti pct. årligt. Chr.Hansen-aktien er primært ejet af institutioner og meget højt prissat.

Ingrediensvirksomheden Chr. Hansen fremstiller og forsker i enzymer og bakterier, der bliver opbevaret på ekstremt kolde fryselagre. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chr. Hansen har i de seneste tre år investeret kraftigt i udvidelse af kapaciteten og suppleret virkefeltet ved opkøb af virksomheder med lignende, specialiserede produkter.

Ingrediensvirksomhedens ledelse har valgt Danmark ved at fordoble kapaciteten på den eksisterende fabrik, og denne udvidelse er ved at blive taget i brug netop nu. Det indebærer ekstra udgifter i år, ligesom afskrivningerne vil stige. En vigtig opgave bliver derfor at udnytte de forbedrede produktionsmuligheder og styre forløbet med opgearing i de kommende år.

Det høje danske omkostningsniveau betyder ikke ret meget i en branche, hvor upåklagelig kvalitet er den afgørende parameter i konkurrencen. Behovet for en stor udvidelse med forbedret fleksibilitet skyldes den flotte udvikling i afsætningen. Her er der en robust organisk vækst med et tempo på ti pct. om året. Overdækningen i produktionskapacitet har formentlig været kørt meget stramt i årene med kapitalfondsejerskab og skubbet et behov foran sig.

Med den store udvidelse burde der nu komme nogle år, hvor der kun bliver behov for reinvesteringer.

Samtidig er der gennemført en udvidelse af medarbejderstaben fra 2.500 til 2.940 i løbet af de seneste tre år.

Vækst og velstand

Efterspørgslen drives af en række faktorer med stigende købekraft og ønske om høj kvalitet i fødevarerne i centrum. Forbrugernes inter­esse for syrnede mælkeprodukter spiller en vigtig rolle, idet der er tale om en nærmest ubegrænset efterspørgsel i modsætning til eksempelvis ost.

Muligheden for at lancere nye og spændende mærkevarer er til stede, og det udnyttes af både nationale mejerier og multinationale føde­varekoncerner. Samtidig har disse produkter succes i Asien, hvilket åbner store markeder.

Væksten er imponerende i stamforretningen inden for mejeri- og fødevarer. Overskudsgraden ligger på 34,5 pct. i Food Cultures & Enzymes-segmentet, og der er klart tale om fordel af øget volumen (såkaldt leverage­-effekt).

Selskabet maser på med konstant udvikling af nye og forbedrede produkter, idet man kan udnytte sin størrelse til at bære de store udgifter til produktudvikling.

Parallelt hermed øges hele markedet, idet stadigt flere kunder ønsker fuld sikkerhed med deres procesforløb og derfor hellere vil købe ingredienser end selv klare opgaven med at producere dem.

Jo højere krav til fødevaresikkerheden, desto­ større fordel til Chr. Hansen.

På det punkt interesserer man sig også for holdbarheden af mejeriprodukter. Ensartet og forbedret kvalitet af de anvendte syrnings­kulturer med videre kan bruges til at opnå længere holdbarhed, som kan være med til at reducere madspild hos både butikker og forbrugere.

Et enormt marked åbner sig

I takt med den økonomiske fremgang og flytning til storbyerne skifter folk fra egenfremstilling til indkøb af alle fødevarer. Denne struktur­udvikling åbner et enormt marked, men nye lande opnår kun langsomt større andel i koncernens omsætning. På langt sigt skal det nok udfolde sig, som forløbet i Kina og Sydamerika viser.

De to øvrige segmenter er lige store, men de udgør hver for sig kun en tredjedel af Food Cultures & Enzymes. Health & Nutrition er mest spændende og ligger egentlig i forlængelse af aktiviteten med syrningskulturer.

Kernepunktet er at benytte bakteriekulturer til at forbedre fordøjelse, helbred og modstandskraft for både mennesker og husdyr (forbedret udnyttelse af foder) samt nu også ved planteavl. Menneskets tarmflora har sandsynligvis stor betydning, men forskningen er ikke nået ret langt.

For Chr. Hansen udgør det en fantastisk udviklingsmulighed, men samtidig er perspektivet, at det over tid vil indebære fremkomst af generel viden plus nye produkter fra forskere og konkurrenter. Overvågning af nye aktører er derfor vigtig, og det vil kræve et pænt budget til opkøb, hvis man vil benytte denne metode systematisk.

Håbet er derfor, at denne niche kan blive mangedoblet i størrelse, da Chr. Hansen næppe får lov til at beholde sin stærke stilling.

Det sidste virkefelt er naturlige farvestoffer til anvendelse i fødevarer. Metoden består i indsamling, oprensning, koncentration og mængdemæssig dosering. Brugen af kunstige farvestoffer reduceres, og væksten er derfor pæn. Overskudsgraden ligger dog på et mere normalt niveau med lidt over ti pct. Trumf­kortet er også her kvalitet og høj sikkerhed.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Aktiekurs blokerer for køb

Det eneste negative, vi kan sige om Chr. Hansen, er den høje aktiekurs – 545. Det blokerer desværre for et køb. Med en børsværdi på 72 mia. kr. og en nettogæld på fem mia. kr. er den samlede »economic value« 77 mia. kr. Driftsoverskuddet på 2,3 mia. kr. svarer til 1,8 mia. kr. efter skat. Tilbagebetalingstiden kan altså beregnes til 43 år!

P/E-tallet for det nye regnskabsår kan estimeres til 39. Ejerstrukturen er desuden følsom med dominans af institutioner. Private investorer ejer nemlig kun fem pct. af aktierne.