Børsbarometer: Apokalypsen er afblæst – men det er aktienedturen ikke

Inden sommerferien var der ekstrem dårlig stemning på finansmarkedet. Den er væk nu, og den seneste måned har især aktier været i hopla. Men rundt omkring i de store finanshuse sidder strateger i øjeblikket og klør sig i nakken – for hvordan pokker skal den her optur kunne fortsætte, når et tumultarisk efterår truer?

Der er grund til store smil på Wall Street. Aktiemarkedet har nemlig haft en forrygende sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan du huske juni måned på finansmarkedet?

Aktierne styrtdykkede, renterne eksploderede, og de dystre prognoser røg hen over økonomernes skriveborde hurtigere end fadøl over en bardisk i en dansk hedebølge. Alt sammen, fordi inflationen var højere end forventet, og den amerikanske centralbank derfor følte sig nødsaget til at servere den største rentestigning i 28 år. Det var mildest talt kaotisk.

Men nu, kun to måneder efter, er verden en helt anden. Aktiemarkedet er siden lavpunktet i juni steget over 15 procent, og renterne er faldet til ro. Vi har set de første spæde tegn på, at inflationen har toppet. Oliepriserne er faldet. Og så har regnskabssæsonen været væsentlig bedre end forventet.

Det har tilsammen resulteret i, at investorhumøret nu er markant forbedret. Så meget endda, at den amerikanske storbank Bank of America på baggrund af sin månedlige rundspørge blandt globale porteføljeforvaltere i denne uge kunne konstatere, at investorerne ikke længere er »apokalyptisk pessimistiske«. Nu er de bare almindeligt pessimistiske, og det har aktiemarkedet trods alt overlevet mange gange før.

Midt i orkanens øje

Kursstigningerne og det højere humør betyder dog ikke, at faren er drevet over. Langt fra. Følger man udmeldingerne fra de store finanshuse, får man fornemmelsen af, at de faktisk er forundrede over, at markedet kan holde fast i optimismen. At investorerne svæver rundt i La La Land uden jordforbindelse til 2022s ubehagelige virkelighed.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, beskriver det som, at vi befinder os midt i orkanens øje, hvor alt er roligt, indtil realiteterne rammer henover efteråret og udløser et kraftigt stormvejr.

Den bratte opvågning vil ifølge ham være drevet af to ting:

1. Lavere vækst – de høje renter og store prishop vil i stigende grad lægge en dæmper på økonomien, og det er ikke indregnet i de nuværende aktiekurser.

2. Pres på virksomhederne. Den lavere vækst kombineret med en inflationsudfordret forbruger vil på et tidspunkt svække virksomhederne, og ifølge Lars Skovgaard Andersen vil det begynde at stå klart over de kommende måneder. Hvis centralbankerne så samtidig fortsætter med deres aggressive renteforhøjelser, kan det for alvor komme til at gøre ondt.

Det betyder dog ikke, at Lars Skovgaard Andersen er begyndt at sælge ud af aktier – han beholder dem, fordi han stadig ser potentiale på langt sigt. Hans pointe er bare, at bare fordi sommeren kastede en uventet kursfest af sig, er problemerne ikke pludselig forsvundet.

Skinnet bedrager

Netop virksomhederne har ellers været solstrålehistorien fra denne sommer. På vej ind i regnskabssæsonen, var der en udpræget frygt for, at virksomhederne ville skuffe på stribe og hive det allerede hårdt prøvede aktiemarked længere ned i dybet. Men frygten blev hurtigt gjort til skamme. På den anden side af Atlanten har knap fire ud af fem virksomheder slået analytikernes forventninger, og de fleste er også kommet med opmuntrende prognoser for resten af året.

Også i Europa ser regnskabssæsonen fornuftig ud. Cirka halvdelen af de store virksomheder er kommet med regnskaber nu, og 62 procent af dem har klaret sig bedre end ventet. Normalt er det »kun« cirka halvdelen, der slår prognoserne. Recessionsfrygt? Hvilken recessionsfrygt?

Men skinnet bedrager, lyder det fra finanshuset Citi. Banken skriver i et notat til sine kunder, at regnskaberne – særligt de europæiske – faktisk er langt svagere, end de ser ud, og der derfor ikke er nogen grund til at juble over regnskabssæsonen. En af grundene er, at virksomhederne i løbet af foråret har haft held med at sætte forventningerne så lavt, at de var meget lette at slå – også i en verden med masser af uro.

Samtidig påpeger bankens strateger, at vi formentlig kommer til at se en række nedjusteringer i analytikernes indtjeningsprognoser henover efteråret. Det skyldes dels, at tredje kvartal historisk byder på de fleste nedjusteringer, og dels at analytikerne – ifølge Citi – endnu ikke er vågnet op til risikoen for en recession. Når det sker, vil det formentlig også komme til at sætte sig i aktiekurserne. En stor del af en akties pris afhænger nemlig af den fremtidige indtjening, og hvis den falder, bør aktiekursen i teorien gøre det samme.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, er blandt næste uges hovedpersoner, når Federal Reserve holder sit årlige symposium i Jackson Hole, Wyoming.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ELIZABETH FRANTZ/Reuters.

Verdens største kapitalforvalter BlackRock ser tilsvarende nedslående på efteråret og er udover virksomhedernes faldende indtjening også bekymret for, at den amerikanske centralbank vil dræbe al økonomisk vækst med sine renteforhøjelser.

Det er altså ifølge de store finanshuse alt for tidligt at sænke skuldrene, selvom de apokalyptiske bekymringer nu er forsvundet.

Så hvornår kan vi forvente, at pessimismen igen skyller ind over aktiemarkedet? Bloomberg forudser, at vi kan begynde at se store kursfald allerede fra næste uge. Den 25. til 27. august holder den amerikanske centralbank sin årlige komsammen i Jackson Hole, Wyoming, og at dømme ud fra de seneste udmeldinger er der ikke ligefrem lagt op til, at det bliver en gavebod.

En række centralbankmedlemmer har på det seneste lagt i kakkelovnen til fortsat store rentestigninger, og den meddelelse forventes at blive slået fast med syvtømmersøm i Jackson Hole. Der er selvfølgelig plads til overraskelser – amerikansk inflation faldt i juli, og fortsætter den trend, kan det være, at Federal Reserve går mindre aggressivt til værks.

Næste uge bliver altså – heller – ikke kedelig.