Analytiker: Olietørsten vil dale inden 2030

Den globale efterspørgsel efter olie vil vende senest i 2030, i takt med at flere elektriske biler vinder indpas på landevejene. Det slår det britiske analyseinstitut Wood Mackenzie fast i en ny rapport, der tager bestik af den politiske udvikling, hvor blandt andet Storbritannien, Frankrig og Kina har tilsluttet sig kampen mod klimaforandringer.

Hver dag bliver der brugt 96 mio. tønder olie på verdensplan, hvoraf 60 mio. tønder bruges til transport. Det tal ventes at blive betydeligt reduceret om blot 13 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Hver dag bliver der brugt 96 mio. tønder olie på verdensplan, hvoraf 60 mio. tønder bruges til transport. Det tal ventes at blive betydeligt reduceret om blot 13 år.

Det skriver the Guardian.

»Vores energiforbrug bliver stadig mere effektivt. Økonomier vokser, og vi bliver samtidig mindre afhængige af olie, så oliens betydning i den globale økonomi ventes at falde over tid,« siger senioranalytiker hos Wood Mackenzie, Alan Gelder, til the Guardian.

Han peger desuden på et faldende antal benzintanke og investeringer i raffinaderier som symptomer på udviklingen.

I Europa leder Storbritannien og Frankrig den grønne udvikling inden for miljøvenlig transport. Landene har planer om, at udfase salg af benzin- og dieselbiler i 2040. Kina, der er verdens største producent af biler, har lignende ambitioner for fremtiden, hvilket ventes at få betydelig effekt på efterspørgslen efter olie.

Olieselskabet Shell er enige i Wood Mackenzies prognose. Det britiske-hollandske selskab ser derudover gode muligheder for, at efterspørgslen efter olie vil falde før 2030.