Amerikanske jobtal skuffer

Den amerikanske jobrapport for august skuffer. Der blev skabt 29.000 færre job i august end forventet. Den samlede jobskabelse lander på 151.00.

REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON

Efter to måneder med gode jobtal fra USA, skuffer kongen af nøgletal i august. Der er skabt 29.000 færre jobs i USA, end analytikerne havde forventet, da der kun blev skabt 151.000 nye arbejdspladser i august.

Konsensus i analytikernes forventninger til jobskabelsen for august lød på 180.000 nye arbejdspladser. Men det er værd at bemærke, at jobtallet for august har skuffet de foregående fem år. Det synes nu sikkert, at den amerikanske centralbank tidligst vil hæve renten til december.

»Tallene er lidt svagere end forventet, men det er ikke noget, jeg synes er specielt alarmerende. Det har ligesom været mønstret i de sidste seks år, at rapporten fra august overrasker negativt. Der er formentlig tale om en teknisk fejl,« siger Johnny Bo Jakobsen, der er chefanalytiker i Nordea og dækker USA.

»Det er ikke en game changer for markedet eller for FED. Jeg tror, at den amerikanske centralbank venter til december med at hæve renten med 25 basispoint. Det skal også ses i lyses af de seneste ISM-tal, der skuffede og viser at fremstillingssektoren igen skrumper,« siger Johnny Bo Jakobsen.

»Der var dog andre faktorer, der forstærkede indtrykket af en blød rapport. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid faldt og blev nedrevideret bagud i tid. De gennemsnitlige timelønninger steg med 0,1% hvilket var mindre end ventet, og årsvækstraten faldt til 2,4% fra 2,7%.  Endvidere så faldt beskæftigelsen for vikarer, hvilket også ofte er en indikator for begyndende svagheder på arbejdsmarkedet,« skriver Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, i en kommentar.

Amerikanske nøgletal for august har en tendens til at være mere usikre end normalt. Det skyldes, at ferieperioden påvirker tallene.