Amerikansk jobrapport er pest eller kolera for aktiemarkedet

En stærk amerikansk jobrapport vil styrke forventningen om en snarlig renteforhøjelse. Skuffer rapporten, kan det give medvind til de hårdt prøvede amerikanske bankaktier.

Foto: SPENCER PLATT. NEW YORK, NY - AUGUST 26: The New York Stock Exchange (NYSE) stands in lower Manhattan on August 26, 2016 in New York City. Stocks fell on Friday after news that the U.S. economy grew at the sluggish rate of 1.1 percent. Despite the slowing growth rate Fed Chair Janet Yellen voiced optimism about the economy at the central bank's annual Jackson Hole summit. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Læs mere
Fold sammen

Udfaldet af den amerikanske jobrapport, der præsenteres klokken 14:30 dansk tid, kan ende med at blive pest eller kolera for de amerikanske aktier; overrasker jobskabelsen positivt, kan det være et signal til markedet om en snarlig amerikansk rentestigning – dårligt nyt for aktiemarkedet. Skuffer tallet derimod for august, kan det indikere, at opsvinget i den amerikanske økonomi sker i et lavere tempo end ventet – også dårligt nyt for aktierne.

Derfor er der stort fokus på jobrapporten, der også kaldes kongen af nøgletal. Det skyldes ikke mindst, at mange institutionelle amerikanske investorer vender tilbage fra sommerferie i næste uge, og de skal have noget konkret at forholde sig til.

Konsensus i analytikernes forventninger til jobskabelsen for august lyder på 170.000 nye arbejdspladser. Men det er værd at bemærke, at jobtallet for august har skuffet de foregående fem år. Det forventes fortsat, at den amerikanske centralbank hæver renten en enkel gang i 2016 til december. Men ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, kan en jobrapport, der overrasker positivt, lede til en rentestigning allerede i september.

»Af sidste uges pengepolitiske topmøde i Jackson Hole fremgik det, at flertallet af FED medlemmerne tripper for at komme i gang med en længerevarende serie af rentestigninger. Hvis jobrapporten bekræfter juli måneds gode tal, vil investorerne tage udgangspunkt i, at sandsynligheden for at FED ved mødet den 20. til 21.september hæver renten med 0,25 procent,« vurderer Per Hansen.

Han forklarer, at en stærk jobrapport med mere end 200.000 nye arbejdspladser, vil få renterne til at stige og samtidig styrke dollaren. Det vil være godt nyt for amerikanske finansaktier, men omvendt vil det ramme de eksportorienterede og gældstunge virksomheder negativt.

En svag jobrapport, med under 150.000 nye arbejdspladser, vil til gengæld svække dollaren og sende obligationsrenterne ned.

En mudret jobrapport

Selvom der er stort fokus på jobrapporten for august, skal man dog passe på med at lægge for meget i tallene, advarer Henrik Druserbjerg, der er chefstrateg i Carnegie.

For det første er det på længere sigt ubetydeligt for danske investorer, om den amerikanske centralbank ender med at hæve renten i september eller december, mener han.

»Derudover er der generelt en del sæsonproblemer i de nøgletal, der kommer fra amerikansk økonomi fra august. Det skyldes, at august er en måned, der er præget af industriferie og skoleferie og den slags,« siger Henrik Drusebjerg.

Det sås blandt andet i de seneste PMI- og ISM-tal for amerikansk økonomi. Begge nøgletal måler stemningen i de amerikanske virksomheder, men resultatet af de to målinger var forskellige. Derfor er det usandsynligt, at den amerikanske centralbank vil basere en rentestigning i september på nøgletal fra august, vurderer Henrik Drusebjerg.