Aktier: Vestas fører an blandt 20 stigende eliteaktier

Der er grønt så langt øjet rækker på det danske aktiemarked fredag morgen.

 De danske aktier er drevet frem af en øget tiltro til den amerikanske økonomiske genopretning, mens Vestas endnu engang har taget teten efter annonceringen af flere nye ordrer i juledagene.

Dermed fortsætter C20 Cap-indekset rekordjagten med et plus på 1 pct. fra start til indeks 682,59. Indekset er dermed steget mere end 30 pct. i 2013 og er godt på vej mod årets 48. lukkerekord. Alle 20 aktier i indekset er i plus fredag morgen.

Den amerikanske optimisme, der løfter de danske aktier, er drevet frem af en øget tiltro til USA's økonomiske genopretning. Torsdag bød antallet af nytilmeldte amerikanske ledige, der landede på 338.000, på en lille positiv overraskelse, da økonomernes prognose lød på 345.000. Ugen før lå antallet på 380.000.

Tallet har dog samtidig sået en smule tvivl om udløbsdatoen for Federal Reserves rekordlave renteniveau, og fået nogle investorer til at spekulere i holdbarheden af Federal Reserves fremadrettede guidance.

På selskabsfronten er Vestas nok engang i rampelyset. Vindmølleproducentne annoncerede 23. og 24. december to nye store ordrer på henholdsvis 150 MW og 110 MW. Førstnævnte ordre er en del af en rammeaftale, der potentielt kan rumme ekstra ordrer på 568 MW.

Ordren under rammeaftalen med First Wind er til det såkaldte Route 66-projekt i Texas, og leveringen af de 75 styk V110-2,0 MW-møller påbegyndes tidligt i 2015, mens idriftsættelsen ventes i midten af 2015.

Ordren på 110 MW er til et projekt med en unavngiven udvikler på et - indtil nu - ligeledes unavngivet sted i USA og lyder på 55 styk V110-2,0 MW-møller. Ordrerne har sendt aktien i plus med 2,4 pct. til 160,8 kr.

Derudover har både Danske Bank og Nordea fået hævet kursmålet for deres respektive aktier hos finanshuset Royal Bank of Canada.

Nordeas kursmål er hævet til 74,80 kr. fra 69,91 kr., mens anbefalingen "outperform" fastholdes. Danske Banks kursmål får tilføjet en tier og ligger nu på 110 kr. Her er anbefalingen fortsat "underperform". Danske Bank-aktien ligger til et plus på 0,4 pct. i 124,8 kr., mens Nordeas aktie stiger 1 pct. til 71,3 kr.

Medicinalselskabet ALK-Abelló skal til eksamen i USA 28. januar, hvor selskabets sublinguale tabletvaccine mod ragweed-allergi skal under luppen hos de amerikanske sundhedsmyndigheders rådgivende komité. Her vil registreringsansøgningen for tabletten blive undersøgt med henblik på eventuelt at give markedsføringstilladelse til ALK og den amerikanske partner Merck, oplyser det danske selskab. Offentliggørelsen af eksamensdatoen bidrager til at løfte aktien 0,8 pct. til 612 kr.

Novo Nordisk har bestået en anden eksamen, og fået myndighedernes velsignelse af blødermedicinen Tretten, som snart kan sælges i USA.

Tretten er til behandling af den alvorlige og meget sjældne faktor 13-blødersygdom, der er efterladt med meget få behandlingsmuligheder. Der findes dog blot 108 faktor 13-patienter i USA, så markedet er meget begrænset. Aktien stiger 1,4 pct. til 989,5 kr.

For bryggeriet Carlsberg vil en fusion af verdens to største bryggerier, Sabmiller og AB Inbev, åbne store opkøbsmuligheder, og Carlsberg vil være klar til at gå på opdagelse i nye regioner, hvis det bliver tilfældet.

Indtil videre har Carlsberg fastholdt sine tre regioner, Vesteuropa, Østeuropa og Asien, som områder, hvor selskabet vil vokse. Hovedvægten er lagt på Asien, men i et interview med Jyllands-Posten fortæller formanden for Carlsberg-fondet, Flemming Besenbacher, at Carlsberg er klar til at købe op uden for de tre regioner, hvis muligheden byder sig.

- Hvis der eksempelvis kommer en fusion mellem verdens to største bryggerier, som der tales om, ville det udløse reaktioner fra konkurrencemyndighederne mange steder i verden. Og det kunne måske skabe opkøbsmuligheder for os, som vi ikke kan forestille os i dag, siger Flemming Besenbacher til Jyllands-Posten.

Bryggeriets aktionærer kvitterer med et plus på 0,6 pct. til 590 kr.

/ritzau/FINANS