Aktier middag: Nervøs Novo-nedtur presser 35 mia. kr. af markedsværdi

En risiko for faldende indtjening i 2017 presser Novo Nordisk på det danske aktiemarked torsdag, hvor investorerne har travlt med at skille sig af med aktien. Til gengæld er der stor medvind til Danske Bank efter et pænt regnskab.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Novo Nordisk-aktien falder 5,5 pct. til 235,70 kr., og nedturen er med til at holde det danske aktiemarked - målt på C20 Cap-indekset - nede med 0,1 pct. i indeks 1064,58. Onsdag satte indekset lukkerekord for første gang i halvandet år.

Novo Nordisk har torsdag varslet, at væksten i indtjeningen i 2017 kan være mellem minus 2 pct. og plus 3 pct., mens den tidligere prognose lød på en flad til lav encifret vækst.

- Novos forventninger indikerer, at der er en risiko for negativ vækst i indtjeningen i 2017, og det er selvfølgelig derfor, at aktien er presset, siger Kim Sejdelin, der er aktiehandler i Jyske Bank.

- Man har normalt været vant til, at Novo giver konservative forventninger, som de så har levet op til eller leveret lidt bedre. Men nu er vi inde i en ny fase, hvor det blæser på Novo Nordisks markeder, og der usikkerhed om, hvordan det hele ender, siger han.

Faldet i Novo Nordisk-aktien svarer til 35 mia. kr. i tabt markedsværdi, der efter regnskabet lyder på 601 mia. kr.

Ser man på udviklingen over det seneste år, har Novo-aktionærerne mistet 1 mia. kr. om dagen, som følge af at medicinalselskabet af flere omgange har sænket sine forventninger, fordi det amerikanske marked er præget af større prispres end tidligere.

DANSKE BANK TIL TOPS

I bunden af C20 har Novo selskab af Mærsk-aktien, der falder 1,4 pct. til 11.580 kr., efter at den amerikanske storbank JP Morgan har sænket anbefalingen af aktien til "neutral" fra "overvægt".

Også Novozymes-aktien dykker med 0,4 pct. til 274,90 kr., efter at Goldman Sachs har sænket sin anbefaling til "sælg" fra "neutral".

Derimod er der anderledes positiv stemning om Danske Bank, der fra morgenstunden var på banen med sit regnskab for fjerde kvartal.

Resultaterne var bedre end ventet, og Danske Bank kom ud af de sidste tre måneder af 2016 med et overskud på 5,6 mia. kr., hvilket var næsten 900 mio. kr. højere end analytikernes spådom.

I forbindelse med regnskabet sender banken næsten hele sit overskud for 2016 tilbage til aktionærerne fordelt på udbytter og et aktietilbagekøbsprogram. Aktien stiger 4,2 pct. til 240 kr.

- Det var et pænt regnskab, hvor det vippede ud til den gode side på de fleste poster, og derfor er det ganske naturligt, at vi ser aktien køre op, siger Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

DONG MED I TOPPEN

I C20 har der også været regnskab fra energiselskabet Dong, hvor der var stor fremgang på både omsætning og indtjening i fjerde kvartal.

For 2017 venter Dong et EBITDA-overskud på 15-17 mia. kr. af den fortsættende forretning - hvor olie ikke er med - mod 12,2 mia. kr. i 2016.

Det er dog særligt de langsigtede forventninger, man skal hæfte sig ved, vurderer Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

Dong har nemlig forlænget løbetiden på sine langsigtede afkastmål med tre år, så de løber frem til 2023. Aktien stiger 1,2 pct. til 263,60 kr.

- Der har været bekymring blandt investorerne om, hvorvidt Dong kunne opretholde den indtjening, det har haft på sine vindparker, fordi man har set nogle udbud med markant lavere priser end tidligere.

- Derfor er det et meget stærkt signal at sende, at Dong faktisk regner med at opretholde indtjeningen tre år mere, og vi mener egentlig, at aktien burde stige mere på den baggrund, siger Kim Sejdelin.

Blandt de mindre selskaber på fondsbørsen har Skjern Bank været i ilden med sit regnskab for 2016.

Et markant fald i nedskrivningerne var med til at sikre det bedste resultat nogensinde, da bundlinjen viste et plus på 82,1 mio. kr. Alligevel falder aktien 1,7 pct. til 59 kr.