Aktier: Handlerne går rolig åbning i møde

Der er ikke nogen helt klar retningspil, der indikerer, hvordan det danske aktiemarked åbner mandag, efter at sidste uge blev rundet af med lukkerekord nummer 14 for det danske C20 Cap-indeks.

Læs mere
Fold sammen

Der er ikke nogen helt klar retningspil, der indikerer, hvordan det danske aktiemarked åbner mandag, efter at sidste uge blev rundet af med lukkerekord nummer 14 for det danske C20 Cap-indeks, men det peger på en åbning uden de helt vilde bevægelser.

Efter dansk børslukketid fredag er de amerikanske børser faldet, men omvendt peger futures for det tyske DAX-indeks mandag morgen på en åbning i plus. Fredag steg C20 Cap-indekset 0,6 pct. og lukkede i rekordhøje 942,03.

Blandt selskaberne vil der blandt andre være fokus på William Demant Holding, der efter regnskabet torsdag i sidste uge har fået en del analytikeropmærksomhed. Det gælder blandt andre det norske finanshus ABG, der har løftet kursmålet til 650 kr. fra 550 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes.

Desuden meddeler den schweiziske konkurrent Sonova fra morgenstunden, at det opkøber det tyske selskab Hansaton Akustik, hvilket sker som led i en satsning på det tyske marked.

William Demant-aktien steg fredag 4,1 pct. og lukkede i 547 kr. GN Store Nord, der også er konkurrent til Sonova, lukkede fredag i 154,9 kr. efter at være faldet 0,8 pct.

Der kan også komme fokus på Genmab, der efter børslukketid vil komme med regnskab for fjerde kvartal af 2014. Selve regnskabstallene fra Genmab får dog sjældent den helt store opmærksomhed, så er det mere den efterfølgende telekonference, der kan byde på interessante meldinger om udviklingen af nye præparater.

Genmab-aktien faldt fredag 1,2 pct. til 493 kr.

Investorerne vil formentlig også skæve til Mærsk-aktien, der de seneste dage har bevæget sig i rekordhøje lag. Mærsk må konstatere, at containerraterne for fragt mellem Asien og Nordeuropa fortsatte ned i sidste uge, da raterne dykkede med 6,5 pct. til 938 dollar per tyvefodscontainer (teu). Det er fjerde uge i træk med faldende rater på verdens travleste handelsrute.

Mærsk B-aktien lukkede fredag i 15.370 kr. efter at være steget knap 0,9 pct.

Uden for C20 kan der være fokus på flyselskabet SAS, der i løbet af weekenden har været nødsaget til en lang række aflysninger grundet en strejke blandt selskabets kabinepersonale.

Striden går på, at SAS vil flytte 147 medarbejdere over på en anden overenskomst i datterselskabet Cimber, hvilket medarbejderne er utilfredse med, fordi der ifølge kabinepersonalets fagforening CAU er tale om en ringere overenskomst.

Mandag har SAS aflyst 50 afgange men har samtidig varslet, at kabinepersonalet bliver fritstillet, hvis de ikke møder op på arbejde, inden kl. 12.

I den lidt mere positive afdeling, set med SAS-briller, har det skandinaviske luftfartselskab mandag fået et klap på skulderen af Nordea, der løfter kursmålet for flyaktien til 14,61 kr. fra 12,18 kr. Anbefalingen hedder fortsat "hold". SAS, der torsdag i denne uge kommer med regnskab for første kvartal, lukkede fredag uændret i 14,5 kr.

Der er også nyt om NKT, der efter regnskabet fredag har fået løftet kursmålet hos Nordea, så det nu hedder kursmålet for 470 kr. mod tidligere 425 kr.

NKT-aktien er steget otte dage i træk, og den kunne på regnskabsdagen fredag notere et plus på hele 5,4 pct. til 399,5 kr.