Aktier: Græske selskaber i toppen

Mens Grækenland synes på retur som afgørende tema for den europæiske aktiehandel, indtager de græske aktier en særposition i toppen af det europæiske aktiemarked torsdag over middag.

- Europa kommer sig, og Grækenland er ikke et problem. Folk er i stigende grad ubekymrede i forhold til, om Grækenland bliver eller går. Det meste af Europa er i en god form, og vi er positive på lang sigt, siger researchchef John Haynes i Investec Wealth & Investment til Bloomberg News.

Målt på det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks stiger de europæiske aktier torsdag middag 0,4 pct. FTSE 100-indekset i London stiger 0,3 pct., og DAX-indekset i Frankfurt løftes 0,6 pct.

Men i Athen ligger det toneangivende ASE-indeks hele 7,1 pct. højere. Og her tillægges det måske en vis betydning, at landets regeringsleder, Alexis Tsipras, har lovet Tyskland og Frankrig, at han vil øge anstrengelserne for at finde reformer og budgetreguleringer, der kan bane vejen for finansiel støtte til Grækenland. Deadline for Tsipras anstrengelser ligger ved slutningen af juni.

Reaktionen er kursstigninger på henholdsvis 13,3 pct. og 12,9 pct. for Alpha Bank og National Bank of Greece, hvilket bringer de to banker til toppen af Stoxx 600-indekset. På indeksets tredjeplads ligger Hellenic Telecommunication med en stigning på 10,6 pct.

På solsiden i Stoxx 600-indekset ses også danske Tryg med en stigning på 5,1 pct., der bringer forsikringsaktien ind på en sjetteplads i indekset.

Skyggesiden toppes af britiske Royal Mail, som falder 4 pct. Baggrunden er ifølge Bloomberg News, at den britiske regering sælger halvdelen af sin 30 pct. store aktiepost i postselskabet.

Heller ikke teleselskabet Vodafone frister en fordragelig dag på børsen i London. Selskabet har gået de britiske telemyndigheder, Ofcom, på nakken, efter at kunderne har beklaget sig både over Vodafones behandling af regninger og klager. Aktien falder torsdag middag 3,4 pct.