Aktier: Dollarstyrkelse øger investor-frygt

De amerikanske aktieinvestorer er i stigende grad blevet bekymrede over den styrkelse, som den amerikanske dollar gennemgår for tiden.

Læs mere
Fold sammen

Styrkelsen, der over de seneste måneder er nået op på 15 pct. over for euro, er efter lang tids tøven begyndt at slå igennem mod andre valutaer, og udviklingen ventes i sidste ende at ramme den amerikanske industri.

Samtidig står den amerikanske centralbank foran en normalisering af pengepolitikken gennem en forhøjelse af de kunstigt lave krise-rentesatser.

- En fortsættelse af dollarens styrkelse og euro-destruktionen er helt sikkert med til at øge bekymringerne. Hvor meget vil den stærkere dollar påvirke bundlinjen hos de amerikanske virksomheder? Jeg tror ikke, det er forårsage af nogen specifik begivenhed eller noget specifikt emne. Det har mere med følelser end med værdiansættelse at gøre, siger aktiechef Michael James fra Wedbush Securities Inc. i Los Angeles til Bloomberg News.

Kort efter åbningen blev investorernes frygt for den stærke dollareffekt begrundet, idet engroslagrene i USA viste en stigning på 0,3 pct. i januar. Analytikerne havde ventet et fald på 0,1 pct.

Tirsdag endte med et minus i S&P 500-indekset på 1,7 pct. til 2044,16. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et fald på 1,9 pct. i 17.662,94, mens Nasdaq-aktierne droppede 1,7 pct. til 4859,80.

Omsætningen lå i den pæne ende af det normale interval på New York Stock Exchange, hvor 800 mio. aktier skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også hæderlig med 1,8 mia. aktier i omsætning.

Teleselskabet Qualcomm annoncerede sent mandag et tilbagekøbsprogram på op til 15 mia. dollar, mens udbyttet samtidig blev øget. Tirsdag kvitterede aktionærerne med at sende Qualcomm op fra morgenstunden, men det negative miljø fik bugt med udviklingen, og aktien endte dagen med et fald på 1,1 pct.

Det negative markedet kunne til gengæld ikke holdet tøjkæden Urban Outfitters nede. Koncernen leverede et brag af et regnskab med en omsætning på over 1 mia. dollar for første gang nogensinde. Det stærke regnskab fik flere analysehuse til at løfte anbefalingerne af selskabet, og aktien lukkede med et plus på 11,5 pct.

Investorerne evaluerede Apples præsentation af såvel den ny Macbook-model og detaljerne om koncernens ide om et ur - Apple Watch - som blev hypet frem i typisk Apple-stil mandag. Og dommen var ikke på højde de klappende og hujende tilskuere ved mandagens præsentation, idet akrien lukkede med et minus på 2,1 pct.

Onsdag morgen handles de amerikanske aktiefutures med stigninger på 0,3 pct. i Asien.

/ritzau/FINANS