Aktier: Danske Bank og Mærsk med til at orkestrere C20-comeback

Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Uden de store selskabsnyheder sender investorerne de danske eliteaktier op i mandagens handel, hvor Mærsk-aktierne er med i toppen af eliteindekset, C20 Cap.

Det går lidt før middagstid frem med 0,8 pct. til indeks 1162,13, hvilket følger efter fredag, hvor det tabte 1,6 pct. Baggrunden var negativ stemning omkring flere af C20-selskaberne, ligesom et nyt missilangreb fra Nordkorea og den mulige terroraktion i England så ud til at skabe en smule nervøsitet blandt investorerne.

Men mandag ser investorerne altså ud til at have fået større appetit efter de mere risikovillige papirer, og det billede finder ikke kun sted herhjemme, da der også er brede plusser i udlandet. Eksempelvis stiger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 0,5 pct.

Blandt de danske eliteaktier tager Danske Bank toppen med en stigning på 1,8 pct. til 244,50 kr. Stigningen sker uden nyheder fra eller omkring banken, men det kan spille ind, at Danske Bank både faldt torsdag og fredag, og at den generelle banksektor har en foreløbigt god dag i Europa.

For Nordea og Jyske Bank, der er de to andre banker i det danske eliteindeks, er der tale om stigninger på henholdsvis 0,6 pct. til 80,70 kr. og 0,7 pct. til 355 kr.

Også Mærsk-aktierne stiger, og for B-aktiens vedkommende er der tale om et plus på 0,8 pct. til 11.980 kr. Mandagens stigning kan hænge sammen med, at koncernen fredag faldt 3,3 pct. under pres fra faldende containerfragtrater.

Af Mærsk-relaterede nyheder kan det desuden nævnes, at den franske branchekollega CMA CGM vil investere i rekordstore nye containerskibe. Ifølge Lloyds list har rederiet bestilt op mod ni skibe med plads til omkring 22.000 tyvefodscontainere (teu) hver, og ifølge branchemediet kan ordren potentielt have en værdi på omkring 1,2 mia. dollar.

I bunden af det danske eliteindeks finder man Lundbeck, som ovenikøbet er den eneste faldende aktie. Medicinalselskabet var sidste uge i vælten, da det mistede topchef Kåre Schultz til den israelske producent af kopimedicin, Teva Pharmaceuticals.

Oven på sidste uges samlede kurstab på knap 12 pct. falder Lundbeck-aktien mandag yderligere 1,0 pct. til 358,50 kr.

Uden for C20 er der fortsat fokus på Bavarian Nordic, efter at biotekselskabet fredag faldt 48,1 pct. på grund af nyheden om, at fase 3-forsøget med kræftmidlet Prostvac er blevet stoppet.

Flere analytikere har siden ændret deres anbefalinger i nedadgående retning for aktien, som dog også mærker støtte fra blandt andet det hollandske finanshus Kempen, der har hævet anbefalingen til "neutral" fra "sælg". Mandag stiger Bavarian Nordic 5,9 pct. til 243,50 kr.

Endelig holder NKT mandag pressemøde omkring den kommende spaltning i selskabet, der skal adskille Nilfisk og NKT, og tirsdag følger selskabets kapitalmarkedsdag.

Mandag har NKT offentliggjort finansielle forventninger for Nilfisk, der sigter efter en organisk omsætningsvækst på 3-5 pct. årligt samt en EBITDA-margin før særlige poster på 13-15 pct. NKT-aktien falder 0,2 pct. til 501,50 kr.

/ritzau/FINANS