Aktier: Blandet afslutning på svingende uge

Det blev en blandet afslutning på en uge med udsving i begge retninger. Samlet endte Wall Street ganske pænt, men dog langt fra den foregående uges massive stigninger.

Læs mere
Fold sammen

Fredag blev en positiv vækststatistik til dels overskygget af et overraskende højt inflationsniveau og - sidst på dagen - af faldende oliepriser. Dertil kom kommentarer fra kinesisk side på G20-mødet i Shanghai om, at der stadig er plads til pengepolitiske stimuli.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et fald på 0,2 pct. i 1948,05, og de tunge aktier i Dow Jones faldt 0,3 pct. til 16.639,97, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset modsat steg 0,2 pct. til 4590,47.

- Det har ikke været en overbevisende i dag. Det tyder på, at vi kommer til at blive hængende i intervalhandel heromkring. Markedet holdes oppe af et stabilt oliemarked og de kinesiske indikationer fra Peoples Bank of China (den kinesiske centralbank, red.), mens BNP-væksten ikke var en komplet katastrofe, selv om PCE-deflatoren var lidt højere, siger kapitalstrateg Michael Block fra Rhino Trading Partners i New York til Bloomberg News.

Med fredagens noget sløve bevægelser sluttede ugen for S&P-indeksets vedkommende i et plus på 1,6 pct., mens Dow Jones-aktierne samlet steg 1,5 pct. Bedst gik det Nasdaq-papirerne, der med en stigning i indekset på 1,9 pct. blev ugens topscorer.

Mandag morgen har de asiatiske børser startet den ny uge med blandede takter. I Tokyo stiger de store indeks i størrelsesordenen 1 pct., mens de kinesiske børser modsat ligger med fald på over 3 pct. De amerikanske aktiefutures falder 0,3-0,4 pct.

Fredagens statistisk viste en vækst i den amerikanske økonomi på 1,0 pct. i fjerde kvartal på kvartalsbasis i den reviderede opgørelse af bruttonationalproduktet.

Udviklingen var noget stærkere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 0,4 pct. Men når der dykkes ned i tallene, var det især en opskrivning af lagerbeholdningerne, der stod bag oprevideringen fra 0,7 pct.

Lidt senere viste det personlige forbrug i januar sig bedre end ventet. Forbruget steg 0,5 pct. fra måneden før, mens økonomerne havde regnet med en fremgang på 0,3 pct.

Vigtigst af alt var dog en januarstigning på 1,7 pct. i PCE-deflatoren, som er den amerikanske centralbanks primære inflationsmål. Der var estimeret en stigning på 1,5 pct. efter decembers forøgelse på 1,4 pct.

På selskabssiden var konglomeratet Honeywell i vælten efter at have budt 108 dollar per aktie for United Technologies. Buddet kom, efter at fusionsforhandlingerne tidligere på uge var blevet begravet. United Technologies-aktien faldt 0,4 pct., og Honeywell droppede 1,1 pct.

Detailkæden JC Penney overraskede med et godt regnskab for fjerde kvartal. Og med bedre estimater for indeværende år end ventet blev aktien belønnet med en stigning på 14,7 pct.

Ketchup- og suppegiganten Kraft Heinz Co. kom også godt ud af fjerde kvartal. Kundernes hang til hotdogs hjalp med til at skyde over analytikernes mål, og selv om der er tale om en stabiliseret omsætning, er det tidligere omsætningsfald stoppet. Aktien steg 3,8 pct.

/ritzau/FINANS